Knjiga umjetnika - 18. i 19.12.2012.

U decembru mjesecu će na ALU Sarajevo gostovati Zora Stančič, grafičarka iz Slovenije (http://www.zorastancic.com/biografijaeng.html ).Tim povodom bit će organizirano predavanje (18.12.2012.) i radionica (19.12.2012.) na temu Knjiga umjetnika. Više informacija o ovim događajima, koji su otvoreni studentima svih odsjeka, možete pronaći u nastavku teksta.

1. Predavanje (sa power point prezentacijom) – Velika sala, utorak 18.12.2012. od 10:00 do 11:45.

Tema predavanja je Knjiga umjetnika ili artist’s book ili le livre d’artiste na francuskom. Knjiga umjetnika je umjetničko djelo izvedeno u obliku knjige.

Knjiga umjetnika je fenomen dvadesetog stoljeća koji se pojavio kada su umjetnici željeli približiti svoje ideje ljudima koji nisu posjećivali umjetničke galerije a uspostavila se u šestdesetim godinama prošlog stoljeća. Prvi razlog bio je ideološki kontekst a drugi pojava konceptualne umjetnosti. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća sa dostupnošću grafičkih tehnika (sito štampa, xerox, fotokopije….) knjiga umjetnika se potvrđuje kao samostalni medij i postaje žanr, za kojeg produkcijski troškovi nisu veliki, a mogu imati veliki utjecaj u idejnom smislu.   

Pored historijskog pregleda u kojem će biti predstavljena djela Yvesa Kleina, Eda Rusche, Boltanskog do Stilinovića i Vlade Marteka, autorka će predstaviti i svoje knjige, nastale od 1995-2012.

2. Workshop/radionica – Galerija ALU, srijeda 19.12.2012. od 10:00 do 13:00.  

Zamišljen je kao realizacija ideja, osmišljenih od strane studenata na osnovu predavanja i predstavljenog vizualnog materijala.Umjetnički pristupi kod kreacije knjige brojni su i mnogovrsni: od fotografije, asemblaža, kolaža. štampe, grafike, crteža, zvuka. Konačni cilj nije izrada objekta ili umjetničkog djela, već razgovor o tome, da li ideja, koju student ima, odgovara mediju knjige i kako bi se ista mogla realizirati.

Ideja  workshopa je da studenti dobiju jasniju sliku o tome kakve su mogućnosti tog fenomenalnog medija, koji je u svojoj biti intiman, ali zato može dosegnuti mnogo širu i raznovrsniju publiku.

 Svi zainteresirani studenti trebaju blagovremeno (najkasnije do 14.decembra) da se jave koordinatorima  svojih odsjeka.