Grafički dizajn

Odsjek Grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo osnovan je 1973. godine. Prof. Mladen Kolobarić je bio prvi profesor koji je u pravom trenutku ukazao na društvenu, privrednu i političku potrebu za ovim studijem, što svjedoče i brojni uspješni diplomci koji postižu zavidne rezultate u zemlji i inostranstvu. Grafički dizajneri, bivši studenti naše Akademije, pripremljeni za sve profesionalne izazove, osigurali su nam naslov lidera među sličnim studijima u regionu.

Princip istraživačkog, analitičkog, kreativnog i umjetničkog pristupa oblikovanju i projektiranju grafičkih proizvoda obilježio je specifičnu sarajevsku školu grafičkog dizajna. Interdisciplinarni karakter studija dizajna na ovom odsjeku se danas prepoznaje u nastavnom programu koji obuhvata različita teorijska, tehničko-tehnološka i stručno-umjetnička područja. Studenti stiču neophodne profesionalne kompetencije usavršavajući i povezujući temeljna znanja i vještine likovnog izražavanja, oblikovanja u oblastima grafičkog dizajna, odnosno dizajna vizuelnih komunikacija, fotografije, široke oblasti multimedije i novih medija, sa neophodnim znanjima iz teorije i historije dizajna i umjetnosti, kao i drugih informativnih kolegija koji pomažu sadržajno kompletiranje studija, te omogućavaju artikulaciju i kontekstualizaciju rada i prakse u području dizajna vizuelnih komunikacija.

Rad na razvoju komunikoloških kriterija grafičkog dizajna, te na ispitivanju i optimiziranju grafičkih, digitalnih medija i srodnih disciplina ima za cilj da po završetku studija mladi dizajneri čvrsto iskorače u profesionalni svijet, da streme kreativnim idealima i uključe se u širu profesionalnu zajednicu.
Stoga već u toku studija podstičemo veze među sličnim fakultetima i akademijama, uključujemo vodeće ljude u poslovnom sektoru, umjetnosti i medijima, organiziramo i učestvujemo na projektima, natječajima, festivalima, seminarima, radionicama, i izložbama. Na taj način, već u toku dodiplomskog studija, studente direktno uključujemo u uslove savremenog realnog okruženja, te im otvaramo mogućnosti zbližavanja sa kolegama, studentima sličnih umjetnosti iz regiona i drugih zemalja Evrope i svijeta.

Ciklusi

Akademsko Osoblje

Redovni profesor

Prof. mr.
Prof. mr.
Prof. mr.
Prof. dr.
Prof. mr.
Prof. mr.

Vanredni profesor

Prof. mr.

Docent

Doc. mr.
Doc. dr.
Doc. mr.
Doc. mr.

Viši asistent

Mr.
M.A.

Profesor Emeritus

Prof. dr.
Prof. dr.
Prof. mr.

In Memoriam

Prof. dr.
MD PhD
Prof. dr.

Projekti / Saradnja

Nagrade / Priznanja