CONTACTS

Asim Đelilović, “Periphery Art“, 20.01.-03.02.2022. Galerija ALU

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u četvrtak (20.01.) upriličena je promocija knjige i otvorenje izložbe “Periphery Art“, cijenjenog bosanskohercegovačkog dizajnera i umjetnika, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Asima Đelilovića.

Budući da Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu ove godine obilježava 50 godina od osnivanja, odnosno pola stoljeća aktivnog i kontinuiranog rada u polju visokog obrazovanja, likovne i vizualne umjetnosti i kulture, program obilježavanja ovog velikog i jubilarnog rođendana započeo je upravo s predstavljanjem umjetničkog djelovanja uvaženog kolege Asima Đelilovića.

O fenomenu “periferne umjetnosti“, o istoimenoj knjizi i izložbi, te o heterogenoj umjetničkoj praksi točnije umjetničkom credu Asima Đelilovića, svoja promišljanja s posjetiteljima podijelili su promotori knjige – historičarka umjetnosti i kustosica izložbe “Periphery Art“, redovna profesorica na Katedri za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu  Aida Abadžić Hodžić, i filozof, prevodilac, kritičar i vrsni poznavatelj kulturno-umjetničkih mijena i aporija u bosanskohercegovačkom i međunarodnom kontekstu, profesor doktor Sulejman Bosto. Knjigu Asima Đelilovića “Periphery Art – odnosno “Periferna umjetnost – ideje, skice radovi 1996-2021“, uredila je prof.dr. Asje Mandić, a objavila izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva, 2021. godine. Riječ je o svojevrsnoj monografiji koja obuhvata cjelinu autorovog opusa, točnije 25 godina predanog i kontinuiranog umjetničkog djelovanja i promišljanja Asima Đelilovića.

Umjetnička knjiga koncipirana je u dva dijela, katalog odabranih radova i tekstualni dio, koji pored statementa autora i uvodnih tekstova umjetnika i kustosa Andreja Đerkovića i kustosice Beste Gursu, sadrži i tekstove nešto starijeg datuma, a u kojima su autori poput: prof. dr. Sulejmana Boste, prof. dr. Besima Spahića, prof. dr. Aide Abadžić Hodžić, prof. dr. Nenada Veličkovića, dr. Branke Vujanović, Slađane Golijanin i Jona Blackwooda; iznijeli svoje viđenje i doživljaj stvaralaštva Asima Đelilovića povodom izložbi koje je autor prethodno priređivao. U katalogu radova, odabrani umjetnički radovi predstavljeni su kroz 12 cikluse koji su nastali u različitim vremenskim periodima, od 1996. pa sve do 2021. godine – Gospodari rataNakon ideologijeKokakolonizacijaO ljudskim srcimaArticlesMo(nu)mentumPortretiArheologijaSlike iz paklaUrbani pejzažiZahrđalo oružjeNa kraju puta

Crvena nit koja se jasno provlači kroz sve cikluse tj. radove je Đelilovićevo beskompromisno suočavanje sa realnosti koja nas uvjetuje i oblikuje. Đelilović nije samo kroničar svog vremena, naprotiv, autor svjesno i odgovorno preuzima poziciju kritičara koji promišlja i propituje različite društvene i političko-ideološke promjene, skretanja i devijacije. Autor je više od dvije decenije dosljedan svom umjetničkom rukopisu, tj. vlastitoj vizualnoj poetici, koja bez obzira kojom se pojedinačnom temom bavi ili pak, na što joj je u datom trenutku/vremenu usmjeren fokus, uvijek je, primarno, društveno angažirana. Đelilović oporu, gorku, a često i bolnu realnost, umjetničkim sredstvima prevodi u artefakt, autentični umjetnički iskaz koji postaje čin protesta ili upozorenja. Tome svjedoče i odabrani radovi, koji su postavljeni u Galeriji, radi se o radovima novijeg datuma, kao i onima koji pripadaju autorovom ranijem opusu, ovi radovi postavljeni u izložbenom prostoru grade međusobne odnose i relacije generirajući stara i proizvodeći nova značenja.

Izložbu “Periphery Art“ možete pogledati u periodu od 20.01. do 03.02.2022., svakim radnim danom u terminu 10-18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Dobro došli!!

Exhibition open:

Curator of exhibition:

Gallery