CONTACTS

Izložba ilustracija Dejana Slavuljice

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u utorak (22.02.2022) otvorena je izložba ilustracija Dejana Slavuljice.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, osnovana 1972. godine kao prva visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine, ove godine zvanično obilježava 50 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Program obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti nastavlja se s predstavljanjem umjetničkog djelovanja našeg kolege, grafičkog dizajnera i ilustratora Dejana Slavuljice.

U popratnom tekstu izložbe, historičarka umjetnosti doc. dr. Ema Mazrak navodi: “Izložba ilustracija Dejana Slavuljice bi se mogla tematizirati pod sloganom THE CREATIVE ADULT IS THE CHILD WHO SURVIVED. Cjelokupna postavka reflektira koncept već afirmisanog autora koji akcentira sljedeće: prezentirati ilustracije slobodno i potencirajući njihovu primarnu kvalitetu – crtačko i slikarsko umijeće, čak i u tipografskim rješenjima. Slavuljica nam na ovaj način ističe mogućnosti odabira i tradicionalnih i digitalnih medija koji se u konačnici mogu uspješno i sintetizirati.

Tematski okviri ilustrativnog materijala su raznoliki, a selektirani radovi su nastajali unutar jednog desetljeća. U tom kontekstu kreativnost i ekspresija umjetnika su iskazani na više načina, najprije kroz različitost izraza i odabira tehnike. Svjedočimo kako se autor uspijeva prilagoditi zadatku neposredno, intuitivno i istraživački, zadržavajući zaigranost i okupiranost. Njegova ključna odrednica bi se mogla okarakterizirati kao sposobnost transformacije i u žanrovskom i izvedbenom smislu. Stoga nas ne iznenađuju stilski gotovo pa oprečna rješenja svijetlih  ilustracija slikovnica s bajkolikim prizorima ili, primjerice, cd covera / plakata s elementima naučne fantastike, tamnih, prepoznatljivih tonaliteta. Zaključujemo da se umjetnik vrlo vješto kreće različitim putanjama realističnog, nadrealističnog, karikaturalnog i stripovskog, demonstrirajući, prije svega, svoj crtački i koloristički senzibilitet eksperimentiranjem različitim tehnikama. U tim kreativnim procesima on očigledno ilustraciji pristupa otvoreno i s gotovo dječjim entuzijazmom ali ujedno i seriozno, čime posmatraču postavlja pitanje: da li smo izgubili dijete u sebi?“

Izložbu je moguće pogledati u periodu od utorka 22.02. do petka 04.03.2022., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Gallery