CONTACTS

Program ALU 50 – Izložba Odsjeka Grafika

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u utorak, 12.04.2022., otvorena je izložba Odsjeka grafika. Izložba je dio bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu koji nastavljamo s ciklusom od sedam samostalnih izložbi šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Nastavnički odsjek, Kiparstvo i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije.

O konceptu ove izložbe, profesorica grafike, dr. Amela Hadžimejlić navodi: “Izložba Odsjeka grafika, povodom obilježavanja pedesetogodišnjice postojanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koncipirana je kao mala revijalna izložba nastavnika, suradnika i završenih studenata ovog odsjeka. S obzirom na veličinu prostora, autori su predstavljeni sa po jednim ili dva rada po vlastitom izboru, i iz istog razloga u ovu izložbu nisu uključena djela nastavnika i saradnika koji su djelovali na Odsjeku od samog njegovog osnivanja 1973., kao ni djela mnogih završenih studenata, priznatih i značajnih autora internacionalne grafičke scene. Ovom izložbom imali smo za cilj kao Odsjek, ilustrativno i informativno predstaviti se javnosti; šta je to čime se mi bavimo i šta se sve može podrazumijevati pod grafikom (umjetnošću multioriginala) ali i ‘grafičkim izražajem’u smislu autorskog crteža,instalacije ili rada u digitalnom mediju“.

Na izložbi Odsjeka grafika svoje radove su predstavili nastavnici, saradnici i bivših studenti: Halil Tikveša, Avdo Žiga, Hasan Čakar, Amela Hadžimejlić, Marina Finci, Admir Mujkić, Renata Papišta, Danis Fejzić, Amer Hadžić, Salem Pezić, Dženita Huseinović, Taida Fitozović, Nanda Agić, Matei Osenk, Nedim Šećeragić, Anaid Mekić, Slobodan Tomić i Denis Haračić.

Izložbu Odsjeka grafika moguće je pogledati u periodu 12.04. – 22.04.2022., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Gallery