CONTACTS

Program ALU50 – Izložba Interdisciplinarnog studija Konzervacija i restauracija

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u srijedu (22.06.2022.), otvorena je izložba Interdisciplinarnog studija Konzervacije i restauracije u sklopu bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na izložbi predstavljeni su radovi bivših i trenutnih studenata Interdisciplinarnog studija, prvog i drugog ciklusa studija.

Povodom izložbe, studentica prve godine Interdisciplinarnog studija Konzervacija i restauracija, Belma Mašić navodi: “Sve što vidimo oko sebe, koliko god lijepo i spretno bilo napravljeno, strada vremenom. Toliko slika, crteža, skulptura, građevina i ostalih vrsta kulturne baštine nestalo je, ili će nestati, zbog neadekvatne brige ljudi. Djela ne smiju biti prepuštena samima sebi, ostavljena da propadaju zaboravljena od svih i upravo tu na scenu stupaju konzervatori-restauratori. Oni se trude da djela napravljena u prošlosti budu prisutna i u sadašnjosti kako bi i u budućnosti generacije koje dolaze mogle uživati u njima. Konzervacija podrazumijeva sprječavanje propadanja nekog djela kroz aktivno promatranje, pravljenje dokumentacije i osiguravanju uslova u kojima se neko djelo nalazi. Restauracija je direktno popravljanje stanja djela u skladu s materijalom, stilom, porukom i tehnikom izvedbe djela. Ni u kojem slučaju restaurator ne smije proizvoljno mijenjati izgled nečega – njegova uloga je da djelu produži život, a ne da ga učini svojim djelom.“

Na izložbi svoje radove su izložili studenti prve i druge godine Interdisciplinarnog studija Konzervacija i restauracija, kao i studenti aktualne prve godine Interdisciplinarnog studija:
Ajla Alijagić, Ajla Fazlić, Azra Hasković, Elha Dedić, Lamija Avdić, Jasmina Hrustanović, Anđela Aćimović, Nejra Ljubuškić, Edib Huseinović, Alađuz Kenan, Ajla Redžić, Ruhulah Hodžić, Belma Mašić, Adna Šišić, Kristina Troglić, Adnan Mujkić, Selma Mutavelić, Monika Sarana, Mevludin Kost i Mehdi Mujkanović.
Radove nastale u sklopu predmeta Kaligrafija, Ebru i manuelne tehnike, dekoracije izložili su studenti: Šejla Smajlović, Azra Smajić, Dženeta Bašić, Danijela Jocović i Amina Mašić (Kaligrafija), Ajla Bektić, Ilma Kulić, Haris Mutavelić, Arijeta Lucević i Harun Behmen (Ebru),
Zeynep Elif Atilla, Adin Alispahić, Handžić Mak, Omer Seferović i Lejla Mehanoli (Manuelne tehnike, dekoracija).

O studijskom programu
Interdisciplinarni studij Konzervacija i restauracija koncipiran je kao dodiplomski studij u trajanju od tri godine i magistarski specijalistički studij u trajanju od dvije godine. Nastava se realizira na Akademiji likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Cilj studija je da u prve tri godine pruži opće teorijsko i praktično znanje u oblasti konzervacije i restauracije, a da se zatim, u naredne dvije godine, studenti usmjere i specijaliziraju u određenoj konzervatorsko-restauratorskoj oblasti.

Zbog prirode konzervatorsko-restauratorskog posla, koji u sebi sažima umjetnički i zanatski aspekt djelovanja s naučnim radom, studij Konzervacije i restauracije osmišljen je tako da kod studenata razvija i unaprjeđuje potrebne manualne vještine i likovni senzibilitet. Kroz interdisciplinarni studij, studenti stiču znanja iz različitih umjetničkih disciplina, teorije i historije umjetnosti, zaštite kulturne baštine i prirodnih nauka, te razvijaju vještine za samostalno planiranje, koordinaciju i izvođenje konzervatorsko-restauratorskih zahvata.

Izložbu Interdisciplinarnog studija Konzervacije i restauracije možete pogledati svakim radnim danom od 10h do 18h, od srijede 22.06. do petka 01.07.2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Exhibition open:

Curator of exhibition:

Gallery