CONTACTS

Program ALU50 – Izložba likovnih radova “Erotica Persona“ Lee Jerlagić

U sklopu bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana ALU, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u ponedjeljak (10.10.2022.) otvorena je samostalna izložba likovnih radova pod nazivom Erotica Persona, umjetnice Lee Jerlagić.

Filozofkinja, doc. dr. Lamija Neimarlija, u popratnom tekstu izložbe navodi: “Da bismo govorili filozofskim jezikom o djelu Lee Jerlagić skrenut ćemo sa utabane staze racionalističke misli Zapada i zaputiti se manje znanim puteljcima mišljenja koje nije zapostavilo tijelo, zanemarilo cjelovitog čovjeka, nesvjesne predjele smisla i intuitivne artikulacije bespuća. Izmjestit ćemo se iz današnje tehnološke ere, izvan zidova od ekrana ne bismo li osjetili, doživjeli svijet koji je pažljivim dodirom i osjećanjem, nježnošću, oprezom, strpljenjem, jednom riječju, umijećem, izgrađen u crtežima Lee Jerlagić.

Umjetnica se okreće starim, nedovoljno afirmisanim praksama, uvjerenjima i načinima života, uvidjevši siromaštvo i glad u potrošačkom društvu, razvijenog dijela svijeta. U obilju materijalnog, ubrzanoj potrošnji i zastarjelosti novog, tek načinjenog, u stavu manipulacije prema svijetu oko sebe, potrošnju smo proširili na ljude i relacije. Dogodila nam se “potrošnja sebe”, vlastitih resursa, istinskog bogatstva unutarnjih predjela bića. Lea Jerlagić istražuje drugačije filozofije, koje nas, umjesto nemilosrdne potrošnje i traćenja, vladavine i uzimanja, uče praksama dijeljenja, duhovnog napajanja, razvijanja vlastitog potencijala, unikatnog i nezamjenjivog – uče nas ljubavi.

U svakom segmentu umjetničkog rada potvrđena je neumitna igra haosa i reda, kreacije i racionalizacije, tijela i svijesti, potvrđen je život. Za takav iskaz Lea Jerlagić prigodnu tehniku nalazi u crtežu, najboljem savezniku umjetničke duše. U većem dijelu ciklusa „Erotic Persona“ kineski drvorez je obogaćen crtežom. Sama tehnika kineskog drvoreza  se opire “kalupu” i ponovljivosti, kako zbog osjetljive prirode otiska na papiru, tako zbog rada sa vodom. Individualni senzibilitet umjetnice dodatno je iskazan prepuštanjem “zakonitostima” ruke, u crtežu vođenom indijskom, tantričkom filozofijom. Kontura, figura, boja kao i odnosi među likovnim elementima ukazuju na suštinsku otvorenost bića, neograničenost energije, nepodijeljenost svijeta i sveprisustvo ljepote.

Nasuprot maćehinskog odnosa dominantnog diskursa filozofije i umjetnosti prošlosti prema tjelesnoj, ovosvjetskoj, zemaljskoj ljubavi, umjetnica propituje filozofije i prakse u kojima ljubav nije apstraktna, odvojena od tijela, transcendencija. U neprestanoj igri duhovnosti i čulnosti, svijesti i tjelesnosti ljubav ne može biti nagon koji nas vodi, napuštanjem ljepote tjelesnosti, ka vrjednijim domenama duhovnosti, svijetu ideja, kao u Platonovoj filozofiji. Erotska ljubav dva ljudska bića u djelu Lee Jerlagić je tjelesna i zemaljska, a njen smisao nije negdje izvan, s onu stranu; ona nije tamna strana postojanja, ne hrani se preprekama i iluzijama, nije romantičarska mistifikacija, niti sredstvo za produženje vrste. Smisao erotske ljubavi je u njoj samoj. Kao mogućnost plodnosti i novog života, ona je obnavljanje i akumuliranje energije te nužan sastojak recepta za rast i razvoj. Nije ograničena na trenutak, nije potrošno zadovoljstvo, nego tajna koja nas izgrađuje i putem tijela raspodjeljuje životne moći oplemenjujući sudionike svojom duhovnošću.“

Biografija autorice:

Lea Jerlagić (Sarajevo, 1984.), diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.  Godine 2007. dobija stipendiju Kineske vlade i provodi dvije godine u Kini na China Academy of Art, u klasi profesora Zhang Xiaofeng-a, gdje izučava kulturu, jezik i tehniku kineskog drvoreza što će ostaviti značajan pečat na njen budući stvaralački rad. Master završava na ALU Sarajevo 2013. godine u klasi profesora Salima Obralića sa radom “Sinestezija“ kroz koji izučava fenomen transformacije impulsa primljenog putem jednog čula, a izraženog putem drugog, sa fokusom na savremeni ples, kojim se, u tom periodu aktivno bavi, zapisan u crtežu i grafici.

Njen stvaralački rad je neprestana fuzija naizgled odvojenih i nepomirljivih aspekata postojanja, različitih kultura, medija izražavanja, sa ciljem dubljeg prodiranja u misteriozni unutrašnji svijet čovjeka, kao i traganja za njegovom povezanošću sa makrokosmosom. Veliki opus posvetila je sakralnoj erotskoj umjetnosti, prvenstveno tantričkih hramova i spisa. Inspiraciju pronalazi u vlastitoj duhovnoj praksi joge i tantra joge, neprestano tragajući za načinom putem kojeg bi saznanja integrisala u vlastiti likovni izraz. U posljednje vrijeme eksperimantira sa digitalnim medijima gdje teži povezati vještinu koja dolazi iz tradicije sa mogućnostima koje se otvaraju sa novim tehnologijama.

Učesnica mnogobrojnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nekoliko nagrada.
Zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Izložbu Erotica Persona možete pogledati od ponedjeljka 10.10. do srijede 19.10.2022. godine, svakim radnim danom od 10h do 18h, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Autor plakata: Dejan Slavuljica

 

 

Exhibition open:

Curator of exhibition:

Gallery