CONTACTS

Umjetnička izložba Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u utorak (08.02.) otvorena je umjetnička izložba Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, osnovana 1972. godine kao prva visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine, ove godine zvanično obilježava 50 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Program obilježavanja jubilarnog rođendana Akademije likovnih umjetnosti u mjesecu februaru nastavlja se s predstavljanjem umjetničkog djelovanja naših cijenjenih umjetnika i profesora Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića.

U popratnom tekstu kustosica izložbe, historičarka umjetnosti Anja Bogojević navodi: „Likovne poetike Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića međusobno se razlikuju u formalnom, stilskom i tematskom pristupu umjetničkom djelu, no, ono što te poetike povezuje i čini ih međusobno bliskim i srodnim je autentično i individualno istraživanje u polju čiste likovnosti. Suvremenost ovih likovnih poetika, s jedne strane, počiva na istraživanju (ne)mogućnosti samog medija iproširivanjupolja umjetničkog djelovanja kroz intermedijalnost ili multimedijalnost, dok s druge strane, svjesno odbacivanje transcendencija prošlosti ili budućnosti svjedoči da je jedina stvarnost djelovanje u stvarnom vremenu.

Likovni postupak Fikreta Libovca je gotovo minimalistički, no jednostavnost oblika se ne izjednačava nužno sa jednostavnošću doživljaja. Sjedinjavanjem suprotstavljenih likovnih elemenata napravljeno je novo jedinstvo utemeljeno na vlastitim oprečnostima. Libovac ne teži projiciranju metafizičkog prostora, nego naprotiv stvaranju novih konstelacija i odnosa unutar realnog prostora. Oprostoreni crteži i oslobođene skulpture postavljeni u izložbenom prostoru provociraju gledatelja i pozivaju ga na interakciju –  da im se približi, da ih se sagleda i doživi, pristajući na aktivnu participaciju gledatelj i ne sluti da je tim činom postao ujedno i promatrač i promatrani.

Slikarski mikrokozmos Tatjane Milaković neosporan je iskaz njezinog individualnog i životnog iskustva, potpuno estetski elaboriran i ekspresivno sugestivan. Slikarska platna Milakovićeve duboko su uronjena u autentični život i prostore vlastite zbilje, ona su produkti intenzivnog i instinktivnog osluškivanja svijeta i bića u njemu. Iz suvremenih preokupacija izrasla je nova slikarska ikonografija koja sugerira uznemirujuću napetost između proturječnosti i iščekivanja, atmosferu onostranog, nepojmljivog i iracionalnog.

Stvaralački postupak Nusreta Pašića, s jedne je strane izuzetno konceptualan, počiva na misaonom i procesualnom, dok s druge strane, teži konstruktivnom, ka sintetičkom zbiru različitih utjecaja i preokupacija. Pašić je svjedok društveno-političke zbilje, no ne u smislu pasivnog promatrača historijskih mijena, nego aktivnog sudionika koji svjesno i odgovorno promišlja, propituje i bilježi različite društvene i političko-ideološke promjene, skretanja i devijacije.“

Izložbu je moguće pogledati u periodu od utorka 08.02. do petka 18.02.2022., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Exhibition open:

Curator of exhibition:

Gallery