Biblioteka

O biblioteci ALU

Osnivanjem Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, 1972. godine, utvrđeni su i njeni osnovni zadaci, a to su prije svega praktično i teorijsko obrazovanje likovnih i vizualnih umjetnika, te educiranje budućih nastavnika likovne kulture i odgoja u osnovnim i srednjim školama. Početak rada Biblioteke ALU korespondira s godinom prelaska, 1981. godine, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u novu zgradu, odnosno u namjenski adaptiran objekt bivše Evangelističke crkve na Obali Maka Dizdara 3.

Za vrijeme pola decenije djelovanja ALU Sarajevo, biblioteka je svoje potrebe i kapacitete prilagodila nastavnim planovima i programima matičnih odsjeka ALU – Nastavnički odsjek, Slikarstvo, Kiparstvo, Grafika, Grafički dizajn, Produkt dizajn, te Interdisciplinarnom studiju Konzervacija i restauracija. Trenutačno biblioteka raspolaže sa oko 9.100 bibliotečkih jedinica (knjige, monografije domaćih i stranih autora, katalozi, zbornici, stručni regionalni i internacionalni časopisi iz oblasti suvremene umjetnosti i dizajna…). Pored stručne, umjetničke i teorijske literature, studentima su na raspolaganju i raznovrsni beletristički naslovi. Fond biblioteke također raspolaže arhivom odbranjenih magistarskih i master radova, te dva doktorata iz oblasti umjetnosti. Povezana je u nacionalni bibliotečko-informacijski sistem COBISS.


U biblioteci se, pored čitaonice, nalaze i kompjuteri s pristupom internetu, dostupni studentima za rad i istraživanje.

Radno vrijeme
Termini za posudbu i vraćanje građe su radnim danom od 10.00 do 15.00 sati.
Čitaonica je otvorena svakim radnim danom od 9.00 do 16.00 sati.

Kontakt
Voditeljica biblioteke: Memnuna Ništović
Telefon: 033- 210-369
Email: biblioteka@alu.unsa.ba

Biblioteka je otvorena za sve studente, nastavničko osoblje i zaposlenike Akademije.

 
Osnovne upute i pravila posudbe za studente:
Prilikom ulaska u Biblioteku svi se posjetitelji moraju javiti bibliotekarki i po potrebi predočiti identifikacijsku ispravu.
Studenti u pravilu mogu posuditi najviše 3 knjige, ali se broj može ograničiti u slučaju veće potražnje ili se može odobriti posudba veće količine građe.
Rok posudbe je 3 tjedna, uz mogućnost produljenja.
Korisnici su dužni pažljivo se odnositi prema građi i čuvati je od oštećivanja.
Prilikom upisa nove ak. godine korisnici Biblioteke moraju predočiti potvrdu da su vratili svu posuđenu građu. Bez potvrde neće moći upisati naredni semestar.

 

PreviewAttachmentSize
Prezentacija.pdf1.82 MB