alu@alu.unsa.ba

+387(0)33 210 369

Upis na I ciklus studija

Pravo učešća na Konkursu pod jednakim uvjetima imaju:

– državljani Bosne i Hercegovine i strani državljani sa završenom srednjom školom u četverogodišnjem trajanju u Bosni i Hercegovini;

– kandidati koji su srednju školu završili izvan Bosne i Hercegovine, a za koje je nakon postupka priznavanja odnosno ekvivalencije utvrđeno da imaju završeno adekvatno obrazovanje za nastavak školovanja;

– kandidati sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom po međunarodnim programima koji su odobreni od nadležnog ministarstva.

Rangiranje i prijem kandidata koji konkurišu za upis na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu vršiće se u zavisnosti od bodova koje steknu po slijedećim kriterijima:

Broj bodova po osnovu opšteg uspjeha iznosi maksimalno 20, a broj bodova  po osnovu uspjeha iz predmeta značajnih za studij na Akademiji vrednuje se sa maksimalno 40 bodova.

Broj bodova po osnovu rezultata postignutih na prijemnom ispitu  iznosi maksimalno 40.

Kandidat koji na prijemnom ispitu ostavri manje od 24 boda, odnosno koji iz jednog ili više zadataka dobije ocjenu 5 smatra se da nije položio prijemni ispit.

Predmeti koji se posebno boduju kao značajni za studij na Akademiji su za sve odsjeke i iz svih škola maternji jezik i strani jezik.

Svi kandidati polažu ispit za provjeru podobnosti za ovaj studij (prijemni ispit).

Test podobnosti se sastoji iz opšteg programa za sve kandidate / pismeni na temu iz područja umjetnosti/ i posebnog programa za određena usmjerenja.

Praktični testovi po odsjecima-usmjerenjima:

NASTAVNIČKI ODSJEK

ODSJEK SLIKARSTVO

ODSJEK KIPARSTVO

ODSJEK GRAFIKA

ODSJEK GRAFIČKI DIZAJN

ODSJEK PRODUKT DIZAJN

Izbor kandidata izvršit će se na osnovu rang liste koju prema bodovanju  na osnovu Odluke Univerziteta o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda prijema kandidata i ocjene radova formira stručna komisija, a utvrđuje Vijeće Akademije.

Način prijave kandidata za prijemni ispit i datum održavanja prijemnog ispita ce biti naknadno objavljeni

DOKUMENTI POTREBNI ZA PRIJAVU NA KONKURS

  • svjedočanstva o završenim razredima srednje škole završene u Bosni i Hercegovini u četvorogodišnjem trajanju odnosno odgovarajuće priznate dokumente za kandidate koji srednju školu nisu završili u Bosni i Hercegovini (ukoliko su dokumenti u postupku ekvivalencije, prilaže se potvrda kao dokaz da je postupak ekvivalencije u toku)
  • diplomu o završenoj srednjoj školi,
  • mape od 10 samostalnih radova iz slobodne aktivnosti kandidata (format, tehnika i tema radova po slobodnom izboru kandidata), a za Odsjek grafički dizajn pored mape i 10 slobodnih fotografija A4
  • izvod iz matične knjige rođenih,
  • uvjerenje o državljanstvu,
  • dokumente relevantne za utvrđivanje broja bodova po kriterijima, kao i
  • dokumente relevantne za dokazivanje statusa pripadnosti kategoriji djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja
  • Uplatnica u iznosu od 40,00 KM (detaljne informacije o načinu uplate će biti naknadno objavljene).
Usvajanjem Plana upisa, Konkursa za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija na Univerzitet u Sarajevu u studijskoj 2022/2023. godini i Odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda prijema kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija na univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2022/2023. godini će biti objavljene detaljnije informacije.

ALU VODIČ ZA UPIS

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.