KONTAKTI

Nela Hasanbegović, Self-replication │ edition 2, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, u subotu 10.12.2022. sa početkom u 20:00 sati, upriličeno je otvaranje samostalne izložbe Self-replication│edition 2 i promocija dvojezične monografije vizuelne umjetnice Nele Hasanbegović, priređene u elektronskom formatu.

Novom interpretacijom projekta Self-replication│edition 2 u prostoru Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, obuhvaćen je samo jedan mali dio stvaralačkog opusa vizuelne umjetnice Nele Hasanbegović. Posjetitelji izložbe, biće u prilici da se preko dvojezične monografije, čiji sadržaj predstavlja selektirani presjek vizuelno/likovnog stvaralaštva, upoznaju sa nekim od drugih umjetničkih projekata i radova, te sa tekstovima o umjetničkoj praksi ove umjetnice. Autorice tekstova zastupljenih u monografiji, koji se u prvom planu bave razvojem specifične poetike, pristupima i izrazu u raznorodnim likovno/vizuelnim medijima, su Asja Mandić vanredna profesorica Filozofskog fakulteta Univerzitetu u Sarajevu, Ivana Udovičić muzejska savjetnica Umjetničke galerije BiH, Silvija Dervišefendić teoretičarka i historičarka umjetnosti, te Anja Marković historičarka umjetnosti iz Centra za savremenu umjetnost Crne Gore. Biografiju, bibliografiju, kataloške podatke i grafičko oblikovanje knjige pripremila je Nela Hasanbegović, koja izložbom Self-replication│edition 2 i promocijom monografije okončava obilježavanje dvadeset godina umjetničke karijere.

Važno je napomenuti da će dvojezična monografija, priređena u elektronskom formatu, široj javnosti biti dostupna preko web stranice izdavača Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i web stranice vizuelne umjetnice Nele Hasanbegović, na dan promocije i otvaranja izložbe.
Podršku realizaciji izložbe Self-replication│edition 2 i monografije, pružili su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.
___________________________

Nela Hasanbegović (Sarajevo, 1984) je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završila osnovne i magistarske studije kiparstva. Trenutno je kandidatkinja na doktorskom studiju umjetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i interdisciplinarnom doktorskom studiju na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Izlagala je na preko 130 međunarodnih i domaćih kolektivnih i 21 samostalne izložbe, a njena djela su uvrštena u muzejske i privatne kolekcije. Učesnica više simpozijuma, panela, konferencija, rezidencijalnih programa, dobitnica prestižnih nagrada i stipendija, te članica strukovnih Udruženja u BiH i inozemstvu. Sudjelovala je u realizaciji više likovno-edukativnih radionica (u svojstvu realizatorice i komentorice) i autorica je nekoliko članaka.

Posebna područja njenog istraživačkog interesovanja su trodimenzionalna i intermedijalna umjetnost. Njeni umjetnički radovi su realizirani kao instalacije, video radovi, fotografije i performansi. Njena raznolika umjetnička praksa obilježena je konceptualnim i provokativnim pristupom – koji istražuje odnos između kulturnog pamćenja i identiteta, roda, prostora, arhitekture, nadzora i kontrole – pretočena u djela koja propituju značenje stvaranja umjetnosti, dvosmislenost jezika, ograničenja i mogućnosti. Dvosmislena, izravna te prožeta historijskim, političkim i društvenim referencama, njena se umjetnost nikada ne suzdržava od uspostavljanja kritičkog odnosa sa mjestima na kojima je izložena, materijalima od kojih je napravljena, i ulogom gledaoca i stvaraoca.

E:nelahasanbegovic@gmail.com | www.nelahasanbegovic.com

Izložba je otvorena:

Kustos izložbe:

Galerija