KONTAKTI

Predavanje doc. Anamarija Batista, utorak 4.4.2023 ALU

Doc Anamarija Batista sa Akademije likovnih umjetnosti u Beču će u utorak 4. april 2023. godine, sa početkom u 10h00, gostovati na Akademiji likovnih umjetnosti UNSA. Doc Batista će za studente Nastavničkog odsjeka održati predavanje na kojem će predstaviti rezultate svojih istraživanja u oblasti  zvučne umjetnosti (soundart) i urbanizma.

Predavanje će se održati  u sklopu umjetničko-istraživačkog projekta pod nazivom “Istraživanje značaja inovativnih (digitalnih) oblika internacionalizacije i (virtualne) mobilnosti za razvoj interdisciplinarnog obrazovanja, produkcije i tržišno-relevantnih vještina kod studenata” koji podržava Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo a koji se implementira na Nastavničkom odsjeku.Voditeljica projekta, van. prof dr Iva Simčić, šef Nastavničkog odsjekaIstraživači na projektu, van. prof dr Jasmina Gavrankapetanović-Redžić i v.as. Anja Bogojević

Soundartist kao urbanist

Integracija umjetničkih projekata u tehnike urbanog planiranja  zaokupila je pažnju raznih disciplina i trenutno predstavlja privlačno polje istraživanja. Kako bi se pružio slikovit uvid, predavanje će se fokusirati na umjetnička kretanja unutar područja zvučne umjetnosti, koja je po svom nastanku i strukturnoj kompoziciji usko povezana s urbanim prostorom i njegovom perceptivnom dispozicijom. Zvučna umjetnost izlazi iz tradicionalnih okvira u javni prostor, gdje se stapa sa postojećim urbanim strukturama otvarajući nove senzualne prostore. Ovo dovodi do nekoliko pitanja: Kakav uticaj ima umjetnost na urbane strukture? Koje nove strukture, odnosi, mogućnosti i potencijali proizlaze iz takvih intervencija? U kojoj mjeri umjetnost utiče i mijenja semantičke sisteme konkretnih lokacija?

Kratka biografija predavačice

Anamarija Batista je interdisciplinarna istraživačica i kustosica sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti umjetnosti, arhitekture i ekonomije. Kao docentica na Institutu za teoriju umjetnosti i kulturalne studije Akademije likovnih umjetnosti u Beču, ona istražuje pitanje socijalističke perspektive na slobodno vrijeme u okviru projekta Kolektivne utopije poslijeratnog modernizma: Jadranska obala kao raj slobodnog vremena i razonode koji financira PEEK program. Bavi se pitanjima moderne i suvremene umjetničke prakse, arhitektonske teorije, ekonomije i obrazovne prakse. Uz bogato istraživačko iskustvo, Anamarija  Batista ima iskustvo u kustoskom radu. Ona je do danas uspješno istraživala i sudjelovala u implementaciji šest velikih interdisciplinarnih istraživačkih projekata (financiranih od strane FFG, Sparkling Science, FWF, Robert Bosch Stiftung, Austrijske akademije znanosti). Suurednica je Rethinking Density: Art, Culture and Urban Practices (Berlin: Sternberg Press, 2017.) i Coercion and Wage Labour: Exploring Work Relations Through History and Art (London: UCL, 2017.) kao i urednica Notions of  Temporalities in Artistic Practice (Berlin i Boston: De Gruyter, 2022).

 

Datum održavanja: