KONTAKTI

Shomei Tomatsu – NAGASAKI 11:02 – 東松照明写真集<11時02分>NAGASAKI

U utorak 16.05.2023. 9h30 u Velikoj sali ALU bit će održano online predavanje gđe Tomatsu Yasuko. Predavanje se realizira u sklopu umjetničko-istraživačkog projekta pod nazivom “Istraživanje značaja inovativnih (digitalnih) oblika internacionalizacije i (virtualne) mobilnosti za razvoj interdisciplinarnog obrazovanja, produkcije i tržišno-relevantnih vještina kod studenata.”  Ovaj projekat podržava Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i implementira se na Nastavničkom odsjeku.

Nakon predavanja prof Jovana Marjanovića sa Akademije scenskih umjetnosti UNSA, prof Anamarije Batiste sa Akademije likovnih umjetnosti u Beču, te van.prof Kiyoko Sakata sa Okinawa prefekturalnog univerziteta umjetnosti, student ALU Sarajevo će imati priliku upoznati se sa djelom japanskog fotografa Tomatsu Shomei-a.

Tomatsu Shomei (東松 照明  Tokyo 1930 – Okinawa 2012) jedan je od najznačajnijih poslijeratnih japanskih fotografa. Njegova djela se danas nalaze u kolekcijama Museum of Modern Art New York, San Francisco Museum of Modern Art, Guggenheim Museum, Tokyo Metropolitan Museum of Photography. Poslijeratna okupacija Japana i promjene koje su uslijedile u japanskom društvu nakon kapitulacije teme su koje su obilježile Tomatsuov rad.

Serija fotografija NAGASAKI 11:02 nastala je 1961. godine, 16 godina nakon atomskog bombardovanja Nagasakija.  Američki bombarder B-29 je 9.8.1945. godine bacio atomsku bombu iznad Nagasakija. Tačno u 11:02 plutonijska bomba je eksplodirala i grad je uništen. Zaključno sa 1950. godinom, broj žrtava se procjenjuje na 73884.

Predavanje će održati gđa Tomatsu Yasuko, supruga i asistentica Tomatsu Shomei-a.
Radujemo se Vašem dolasku.

Fotografija: Shomei Tomatsu – Posljedice atomske bombe: Ručni sat zaustavljen u 11:02, avgust 9, 1945, Nagasaki, 1961.