KONTAKTI

3Bees u Tuzli: Muzičko-teatarski performans povodom Dana pobjede nad fašizmom, 9. maj 2024.

Tri vrsne umjetnice iz Sarajeva: Belma Alič, violončelo, Belma Šarančić, harmonika, Belma Lizde-Kurt, glas, u svom muzičko-teatarskom performansu donose nam ezoteričan, povremeno, i šokantan zvuk, pun emocija i iznenađenja. Samo ime ima naziv PČELE i kroz svoj nastup pričaju priču o planeti Zemlji, nestanku pčela, apokalipsi, o Bogu, o Ratu, o Miru, o gubitku empatije. Ovaj put, gošća iznenađenja je Tamare Arsovski na violini koja će dodatno obogatiti ovaj performans.

Performans se zasniva na poeziji, klasičnoj i modernoj kompoziciji za čelo i harmoniku, alternativnom roku, treadicionalnim zvukovima iz cijelog svijeta. Muzički zid koji dolazi od 3 Belme, izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati. To je zvuk koji pogađa u srce. Jedna od dobrih strana muzike je što, kada te pogodi, ne osjećaš bol, već zadovoljstvo.

Performans 3Bees je uvijek u vezi sa trenutkom u kojem se dešava. Ovog puta je to Dan pobjede nad fašizmom. Nekom je taj dan memorijalan, nekome simboličan, a nekome je ironija na njegovu stvarnost. Upton Sinclair je definirao fašizam na ovaj način: “Fašizam je kapitalizam plus ubistvo.” Šire gledano fašizam je politička, ideološka i sociološka forma, iz koje je izbačena, na opće zadovoljstvo, ljudskost.

Kontakt za medije: Belma Lizde-Kurt
belmalizdekurt@gmail.com

3Bees

Fotografije Branko Klančar, sa Rdeči Revirji, festivala u Hrastniku

Datum održavanja:

Galerija