KONTAKTI

Amina Musić, alumni ALU, u finalu za Nagradu koju dodjeljuje Zagreb Design Week

Amina Musić, alumnista Akademije likovnih umjetnosti, ušla je u finale za Nagradu za tekstilni i modni dizajn koji dodjeljuje Zagreb Design Week za radove ma i kekino.
Dekica za djecu kekino nastala je u okviru nastave na Unikatnom oblikovanju IV, na odsjeku za produkt dizajn, pod mentorstvom prof. Sande Popovac.
Haljina za trudnicu ma je završni rad na odsjeku za produkt dizajn, nastala na kolegiju Unikatno oblikovanje, pod mentorstvom, za teorijski dio rada doc. dr. Eme Mazrak i praktičnog dijela rada doc. mr. Nataše Perković.

Dekica kekino preispituje pojam intime kod djeteta, pokušavajući da razvije odnos između produkta i magičnog svijeta mašte. Nastala iz konstrukcije žabice, poznate dječije igre sa papirom, dekica prati formu spojenih trokutića kroz tehniku patchwork-a . Zbog svoje forme i oblika “žabica” podsjeća na sklapanje manjih dijelova koji čine veću cjelinu. Na taj način odrasla osoba će evocirat mentalne uspomene, a dijete u svojoj dobi stvarati prostor za skrivanje u svijet dječije intime.

Haljina za trudnicu ma je završni rad kroz koji se proteže niz istraživanja na temu trudnoće kao psihičkog i pojavnog dijela promjena, kao i historijskog, socijalnog i kulturološkog poimanja trudne žene. Kao produkt rada nastala je unikatna haljina za upotrebu u svakodnevnim prilikama, ali s ciljem da se u njoj žena osjeća posebno i da se slavi ljepota i snaga ženskog trudnog duha i tijela. Haljina je oblikovana da bude udobna i da se mijenja sa tijelom trudnice tokom različitih faza trudnoće, ali i kroz postporođajni period.

Ovogodišnji Zagreb Design Week slavi svoje 10. jubilarno izdanje i održat će se u periodu od 26. 09 do 1.10. na središnjoj lokaciji, Zagrebački velesajam.