KONTAKTI

Anel Lepić, student ALU, dobitnik je stipendije Fondacije “Karim Zaimović”

Dobitnik stipendije Fondacije “Karim Zimović” za 2012./2013. godinu je Anel LEPIĆ, student četvrte godine Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Proglašenje stipendiste je upriličeno u četvrtak, 27.decembra 2012.god. u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u prisustvu članova upravnog odbora Fondacije – Senada Pećanina i Ozrena Kebe, te članova Zaimovićeve porodice.

Fondacija, koja je osnovana 1996.god. ima za cilj očuvanje sjećanja na Karima Zaimovića, jednog od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije, koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. Zaimović je autorske tekstove počeo objavljivati već u svojoj 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je posthumno već u četiri izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova. Po svom širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbolom svoje generacije.

Fondaciju su osnovali Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novninara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti. Već 17 godina Fondacija stipendira izuzetno nadarene studente umjetničkih akademija, književnosti i žurnalistike i do danas je dodijelila 28 stipendija.

Povodom svečanog događaja proglašenja stipendiste Fondacije “Karim Zaimović” za 2012./2013.godinu, najavljeno je i da će u februaru 2012. biti premijerno izvedena predstava “Tajna džema od malina” po kultnoj pripovjeci Karima Zaimovića, koju će u produkciji SARTR-a režirati Selma Spahić. 

(foto: © Sarajevski ratni teatar -SARTR)

Galerija