KONTAKTI

#Correspodencia – Izložba fotografija u saradnji ALU UNSA i EASD Antonio Faílde, Ourense, Španija 19.03.2024 u 18h, Galerija ALU

Projekat #Correspodencia je rezultat organske i veoma fluidne saradnje između dvije institucije, Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (BiH) i EASD Antonio Failde u Ourense-u (Španija). Prof. mr. fotografije Ivan Hrkaš i prof. fotografie Miguel Auria su ostvarili saradnju preko Cartes programa, te odlučili da se upuste u intenzivan projekat i, zajedno sa 16 studenata (8 iz Sarajeva i 8 iz Ourence-a), produciraju serijale fotografija čiji je cilj bio da pokažu ljepotu dualnosti, “različitosti”…, da jezik, mentalitet i različiti običaji nisu nužno prepreka, nego stimulans za kreativnost i samim tim izgradnju novih “puteva”, projekata, prijateljstava.
Želja je da se ovim projektom pokaže kako jezik fotografije ima svoju univerzalnost, snagu da poveže i, u ovom slučaju, prikaže sličnosti dva grada koje su studenti, u periodu od skoro godinu dana online korespondencije, pronašli. Projekti će biti izloženi na različitim lokacijama u Sarajevu. Svako će, uz pomoć mape/QR koda, moći pronaći lokaciju i pogledati izložene radove. Projekti su konceptualno povezani sa prostorom u kojem su izloženi, što je bilo presudno u odabiru istih. Izlazak iz konvencionalnih galerijskih prostora ukazuje na različite mogućnosti prezentacije rada i izlazak iz komfort zone.
Projekat #Correspodencia bi, u septembru 2024. godine, trebao biti izložen u gradu Ourence-u.

Datum održavanja:

    Galerija