KONTAKTI

Dan italijanskog dizajna 2023. – Svjetlosna instalacija “LUMINA” Franz Cerami

BOSNA I HERCEGOVINA-ITALIJA: SVJETLOSNA INSTALACIJA “LUMINA” FRANZ-a CERAMI-ja U SARAJEVU POVODOM DANA ITALIJANSKOG DIZAJNA 2023.

Ambasada Italije u Sarajevu, povodom ovogodišnjeg izdanja „Dana italijanskog dizajna“, u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu i uz podršku Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, ima čast najaviti izuzetnu vizualnu postavku koja će nanovo pozicionirati Sarajevo na međunarodnu mapu velikih kulturnih događaja. Ovom prilikom, čuveni digitalni umjetnik Franz Cerami, ambasador dizajna, predstavit će svoju instalaciju svjetlosne umjetnosti  „Lumina“ ispred mosta Festina Lente, u četvrtak 9. marta u 18:30h.

U 11 sati istoga dana, umjetnik Franz Cerami susret će se sa studentima i profesorima akademije radi predavanja i akademske i stručne razmjene. Predavanje će se održati u velikoj sali ALU.

Franz Cerami je rođen 1963. u Napulju, gdje i živi. Od 2011. predaje Retoriku i digitalno pripovijedanje kulturnog nasljeđa na Univerzitetu „Suor Orsola Benincasa“ u Napulju.

Od 1997. do 2000. obnašao je dužnost umjetničkog direktora festivala „Monumedia Festival – Multimedija i kulturno nasljeđe“ u Napulju. Godine 1994. imenovan je za direktora Festivala kratkih audio-vizualnih  komunikacija „Corto Circuito“.

Kreirao je prostrane digitalne zidne slike u muzejima poput Madre u Napulju, Operni teatar u Jerevanu, dvorac Castel dell’Ovo u Napulju, u urbanim prostorima i na periferiji gradova kao što su Napulj, Jerevan, San Paolo, gdje je 2020. bio autor instalacije „Remix Portraits for Idalia Brasil“ i izložio 20 radova na papiru.

Spoj umjetničkog temelja i tehnologije je u fokusu njegovih radova; koristi mještovitu tehniku u kojoj se isprepliću klasično slikanje, digitalno slikanje i video-mapiranje.

Godine 2020., kao i 2021., Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije nagradilo ga je prestižnom titulom ambasadora italijanskog dizajna u svijetu.

http://www.franzcerami.com/

Datum održavanja: