KONTAKTI

Danica Dakić – STENA DANICA, Röda Sten Konsthall, Geteborg 21.01.– 16.04.2023.

Kustosice: Anja Bogojević i Amila Puzić

U subotu, 21.01.2023. godine, u muzeju Röda Sten Konsthall (Crvena stijena) smještenog u geteborškoj luci, otvara se velika samostalna izložba umjetnice Danice Dakić.

Izložba se događa na inicijativu kustosica Anje Bogojević (Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu) i Amile Puzić (kustosica u Röda Sten Konsthall). Izložba je nastavak dugogodišnje i uspješne suradnje kustosica s umjetnicom Danicom Dakić, predstavnicom Paviljona Bosne i Hercegovine na 58. Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji, 2019., a ujedno je i prva samostalna izložba umjetnice u Švedskoj. Neobična je koincidencija poslužila kao inspiracija za izložbu, a to je brod ”Stena Danica” koji svakodnevno saobraća pored Röda Sten Konsthall, a s kojim umjetnica dijeli ime. Izložba STENA DANICA povezuje i na tematskom nivou međusobno prepliće radove starijeg datuma s novom umjetničkom produkcijom STENA DANICA koja je nastala u suradnji umjetnice s kompozitorom i umjetničkim direktorom Asphalt festivala u Dizeldorfu, Bojanom Vuletićem.

Izložba STENA DANICA bit će otvorena do 16. aprila i za vrijeme tromjesečnog trajanja ponudit će brojne programske i diskurzivne sadržaje u suradnji sa stručnjacima iz različitih humanističkih disciplina.

Za više informacija o izložbi i programskim sadržajima posjetite: http://rodasten.se/

Kratka biografija umjetnice

Umjetnička praksa Danice Dakić (Sarajevo, 1962.) obuhvata različite medije od fotografija i video do filma i instalacije. Njezin rad temelji se na performativnim i suradničkim procesima istražujući koncepte kulturnog pamćenja, identiteta, jezika i povijesti, kao i društvenih uloga u njihovim tekućim promjenama.

Samostalne izložbe Danice Dakić, između ostalih, uključuju i predstavljanje Paviljona Bosne i Hercegovine na 58. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2019., Museum für Moderne Kunst, Frankfurt na Majni 2013., Hammer Museum, Los Angeles 2011., Zaklada Generali, Beč 2010., Kunsthalle Düsseldorf 2009. Sudjelovala je na mnogim grupnim izložbama kao što su documenta 12 2007., 8. i 11. Istanbulsko bijenale 2003. i 2009., Sydneyjsko bijenale 2010. i Bijenale u São Paulu 2014.

Godine 2021. dobitnica je jedne od najprestižnijih nagrada Njemačke akademije u Rimu koja se dodijeljuje istaknutim umjetnicima za istraživanje u inozemstvu – Villa Massimo (skraćenica za Deutsche Akademie Rom Villa Massimo.)

Dakić živi u Düsseldorfu i Sarajevu.

Fotografija: MS BERLIN, performans, Wiener Secession, Danica Dakić 2005.
Fotograf: Egbert Trogemann

Datum održavanja: