KONTAKTI

Deveto svjetsko studentsko Biennale fotografije u Novom Sadu, Srbija

U periodu od 18.12. do 23.12.2023. studenti različitih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo zajedno sa red. Prof. mr. Ivanom Hrkašem, učestvovali su kao specijalni gosti na Svjetskom studentskom Biennalu fotografije: Martina Reč, Sergej Mačar, Ajna Hujdur, Sajra Zulčić, Kristina Krunić, Adisa Bajić, Una Mazrak, Samir Mrković, Ajla Bešić, Nora Berthoud. Organizacija Biennala i doček od strane prof. Ivane Tomanović i stručnog saradnika Mitra Simikića su bili izvanredni. Studenti su imali priliku da prisustvuju na različitim predavanjima na Akademiji likovnih umjetnosti Novi Sad, razmjene iskustva sa svojim kolegama i izgrade nova profesionalna i privatna poznanstva.

Od stotinu trideset i sedam selektovanih studentskih radova iz cijelog svijeta, na bijenalu su predstavljeni radovi jedanaest studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu: Anje Stergar, Martine Reč, Samira Mrkovića, Sergeja Mačara i Une Mazrak, rađeni pod mentorstvom red. prof. mr. Ivana Hrkaša, te Ajle Balijagić, Alise Kreso, Ane Dutine, Nore Salomé Berthoud, Petre Strban i Sajre Zulčić, rađeni pod mentorstvom doc. mr. Dragane Antonić.
Radovi Samira Mrkovića, Sergeja Mačara i Nore Salomé Berthoud predstavljeni su u printanoj formi i izloženi u galerijskom prostoru, ostali u digitalnoj prezentaciji.

Prof. Hrkaš je pozvan da održi predavanje i radionicu sa studentima Akademije likovnih umjetnosti Novi Sad koja je trajala od 19.12. do 23.12. čiji rezultati će biti prezentirani na oficijelnoj web stranici Biennala kao i na svim društvenim mrežama koje promoviraju Biennale. Prof. Hrkaš je na uvodnom predavanju prezentirao svoj rad, metode rada na Katedri za fotografiju i multimediju sarajevske akademije. Svoj pristup umjetničkoj, fotografskoj praksi, ali i različitim promišljanjima o umjetničkom narativu je približio studentima sa Akademije u Novom Sadu i profesorima sa Akademija i iz regije.

Finalni cilj je formalizacija već uspostavljene saradnje između ove dvije akademije u vidu šestomjesečne radionice koja će uključiti osam studenata sa Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i Akademije likovnih umjetnosti Novi Sad. Plan je da projekat počne početkom 2024. godine i finalizira sa izložbama u Sarajevu i Novom Sadu. Ovakve saradnje i zajednički radovi na projektima rezultiraju povećanoj vidljivosti kako Akademija tako kompletnog Univerziteta u Sarajevu van granica Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom želimo da se još jednom zahvalimo organizatorima sa Akademije likovnih umjetnosti Novi Sad, Katedrie za fotografiju, profesorici Ivani Tomanović, Mitru Simikiću, studentima i svim ostalim koji su doprinijeli fantastičnom finalnom rezultatu i nezaboravnom iskustvu. Studentima Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevo čestitamo na izvanrednom uspjehu.

Za sve zainteresirane, katalog radova finalista možete naći u prostorijama biblioteke Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Link za digitalnu verziju Kataloga:
studentbiennialns.com

Intervju i gostivanje prof. Ivana Hrkaša i studenta Sergeja Mačara na Federalnoj TV:

 

Galerija fotografija: Mitar Simikić, Ivan Hrkaš

 

Datum održavanja:

    Galerija