KONTAKTI

Godišnja izložba studenata ALU 2020

Povodom obilježavanja 48. godišnjice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u petak, 30. oktobra, otvorena je Godišnja izložba studenata ALU. Studenti svih studijskih godina sa šest odsjeka – Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn i Produkt dizajn, izložili su u prostorijama Galerije i hodnika ALU, radove nastale u protekloj akademskoj 2019/2020. godini.
Na izložbi su prikazani studentski radovi nastali u zimskom semestru koji se odvijao pod normalnim uvjetima rada (boravak i rad na ALU, dostupnost opreme i materijala, direktni kontakt nastavnik/ica i student/ica), te procesi rada i ostvareni rezultati iz ljetnog semestra kojeg je obilježila pandemija COVIDA-19. U novonastalim okolnostima kada je nastavni proces prešao u online format, studenti, nastavnici i suradnici Akademije likovnih umjetnosti pronalazili su nove načine, mogućnosti i strategije kako bi uspješno odgovorili na postavljene zadatke i realizaciju nastave. Stoga, na ovogodišnjoj studentskoj izložbi pored najboljih ostvarenja pojedinaca, zastupljeni su i oni radovi koji nisu doživjeli svoju praktičnu i finalnu realizaciju, kao i radovi koji zbog izmijenjenih uvjeta rada, formalno i estetski odstupaju od ustaljenog nastavnog plana i programa. Prezentacija ovih radova ukazuje na realne (ne)mogućnosti s kojima smo se suočili u proteklom periodu, te na sam proces umjetničkog rada i djelovanja koji nužno ne vodi uvijek “od ideje do realizacije“. Postavljajući u direktni odnos studentske radove nastale u zimskom i ljetnom semestru, Godišnja izložba studenata ALU, s jedne strane, prikazuje heterogenost umjetničkih metoda, načina i djelovanja koji su obilježili prethodnu akademsku godinu. S druge pak strane, ovogodišnja izložba svjedoči da zahvaljujući zalaganju, kolegijalnosti i dobroj praksi, studenti i nastavnici Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu ostaju kreativni i inovativni unatoč vanjskim okolnostima i promijenjenim uvjetima rada.

U narednom periodu u sklopu izložbe bit će organizirana i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad ‘Alija Kučukalić’, utemeljena 1997. godine, a nazvana u spomen istaknutom bosanskohercegovačkom umjetniku, kulturnom djelatniku i profesoru na Odsjeku kiparstvo ALU, Aliji Kučukaliću (1937.-1992.).

Godišnja izložba studenata ALU otvorena je za javnost do 13. novembra, svakim radnim danom u terminu 11:00-15:00h.

Izložba je otvorena:

Kustos izložbe:

Galerija