KONTAKTI

Godišnja izložba studenata/ica i 47. Godišnjica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

U srijedu, 6. novembra 2019. godine obilježena je 47. godišnjica Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Prostor Galerije bio je ispunjen radovima najistaknutijih studenata/ica u akademskoj 2018/19., prezentiranih u okviru ove reprezentativne godišnje izložbe. Moderatorica i naša studentica Semra Zaimović je poželjela dobrodošlicu svojim kolegicama i kolegama, profesorima, asistentima, saradnicima i brojnim zvanicama. Predstavljajući u sažetim crtama rezultate rada na Akademiji u prethodnoj godini, Zaimović je istakla i značaj ove izložbe i dodjele nagrade „Alija Kučukalić“ iz perspektive studentice ove institucije, a također i u ime cijelog kolektiva izrazila zahvalnost našim dugogodišnjim partnerima, Raiffeisen banci, koji kontinuirano pružaju potporu nagrađenim studentima/cama.

Nastavno-umjetničko vijeće Akademije likovnih umjetnosti imenovalo je Komisiju za dodjelu godišnje nagrade „Alija Kučukalić“ u sastavu: dr.sc. Ibrahim Krzović, profesor emeritus, predsjednik žirija; dr.sc. Fehim Hadžimuhamedović, redovni profesor, član i dr.sc. Ema Mazrak, docentica, članica.

Prisutnima je doc.dr. Ema Mazrak saopštila odluku Komisije za dodjelu godišnje nagrade „Alija Kučukalić“ studentici/studentu za ostvarene rezultate u nastavi i najbolji rad na godišnjoj izložbi studenata u akademskoj 2018/2019. godini.

Prema pravilima dodjele nagrade i ustaljenoj praksi šefovi svih Odsjeka su predložili radove i imena studenata vrijednih pohvale i priznanja. Sa Nastavničkog odsjeka je kandidirana Adna Muslija, sa Odsjeka za slikarstvo Haris Gusinac, Odsjeka za grafiku Ensar Hadžić, Odsjeka za kiparstvo Admir Šurković, Odsjeka za Produkt dizajn Armin Ćosić i Fadil Ljubović, sa Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić i s predmeta multimedije, studentica Grafičkog odsjeka Selma Zimić.

Nakon šireg prijedloga radova studenata/ica za nagradu, članovi Komisije su razmijenili svoja mišljenja o najboljim izloženim radovima, te donijeli sljedeću odluku:

Kao najbolju studenticu sa Nastavničkog odsjeka komisija bira Adnu Musliju, sa Odsjeka za slikarstvo studenta Harisa Gusinca, sa Kiparstva studenta Admira Šurkovića, sa Odsjeka za grafiku studenta Ensara Hadžića, sa Odsjeka za grafički dizajn Ahmeta Prošića, a sa Prudukt dizajna studenta Armina Ćosića.

U najuži izbor za dodjelu nagrade „Alija Kučukalić“ ušli su sljedeći studenti/ice: Adna Muslija, Admir Šurković, Armin Ćosić i Ahmet Prošić..

Komisija je donijela jednoglasnu odluku da godišnju nagradu „Alija Kučukalić“ za akademsku 2018/19. dodijeli  studentu s Odsjeka za kiparstvo Admiru Šurkoviću.                                      

Dobitniku nagrade je uručena diploma, a prisutni su se, nakon čestitki osvježili uz koktel, razgovor i dobru muzičku pratnju studentskog benda (Miran Kuduzović, Tarik Golubić i Asim Haseljić Šime).

Galerija