KONTAKTI

Gostovanje izložbe “Dijalog” u Umjetničkoj galeriji BiH

U četvrtak 07.11.2013. god. u Umjetničkoj galeriji BiH je otvorena izložba “Dijalog/Дијaлог/Dialogue” -Izložba grafika srbijanskih i bosansko-hercegovačkih umjetnika, grafičara stasalih poslije 2000.godine.
                           
Riječ je o regionalnom projektu koji predstavlja 45 umjetnika iz Republike Srbije i 43 umjetnika iz Bosne i Hercegovine. Autorica postavke je Ljiljana Tašić , istoričarka umjetnosti i kustosica Centra za grafiku i vizuelna istraživanja “Akademija” Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
 
Izložba je orjentisana na generacije umjetnika koje su se formirale u posljednjih 12-13 godina i daje uvid u aktuelnu grafičku scenu na ovim prostorima. Prezentovanjem najmlađe generacije autora (od kojih su neki još na studijama) Centar za grafiku i vizuelna istraživanja uspostavlja ovom izložbom/projektom  dijalog između Akademija likovnih umjetnosti u Srbiji (Beogradu, Novom Sadu, Nišu) i umjetničkih akademija u BiH (Sarajevu, Banja Luci, Trebinju i Širokom Brijegu.)

Izložba je do sada predstavljena u Centru za grafiku FLU u Beogradu (u oktobru 2012.), u Galeriji Kulturnog centra Banski dvor u Banja Luci  (u novembru 2012.), te u Galeriji likovne umetnosti –poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu (u martu 2013.). Nakon gostovanja u Sarajevu, izložba će biti otvorena i u Mostaru, u Galeriji Aluminij.

Koordinatori projekta tj. izložbe iz BiH su bili Renata Papišta i Admir Mujkić (viši asistenti Odsjeka za grafiku Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo), Josip Mijić  (asistent Odsjeka za grafiku Akademije likovnih umjetnosti  Široki Brijeg), Veselin Brković (viši asistent Odsjeka za grafiku Akademija likovnih umjetnosti  Trebinje) i Nenad Malešević (akademski  slikar, profesor Univerziteta za poslovne studije Banja Luka i dr.).

Izložba “Dijalog” u Umjetničkoj galeriji BiH će biti otvorena za posjetice do 22.11.2013. u terminu od 10-18sati. Ulaz  je besplatan.

(izvor: Umjetnička galerija BIH Sarajevo)

Galerija