KONTAKTI

Gostovanje prof. Jovana Marjanovića sa Odsjeka za produkciju i menadžment ASU

Prof Jovan Marjanović sa Odsjeka za produkciju i menadžment u oblasti scenskih umjetnosti Akademije scenskih umjetnosti UNSA gostovao je na Akademiji likovnih umjetnosti u ponedjeljak 19.12.2022. godine. Prof Marjanović je za studente Nastavničkog odsjeka održao predavanje na kojem je predstavio Sarajevo film festival, čiji je ujedno i direktor od 2022. godine.

Studenti su imali jedinstvenu priliku saznati više o ekosistemu koji predstavlja ovaj najznačajniji regionalni filmski festival, njegovom nastanku i razvoju. Studenti su se također upoznali sa pitanjima različitih profila posjetioca, regionalnih koprodukcija, filmske industrije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kao i izazovima sa kojima se ova grana kreativnih industrija susretala u proteklom periodu.

Ovo predavanje održano je u sklopu umjetničkoistraživačkog projekta pod nazivom “Istraživanje značaja inovativnih (digitalnih) oblika internacionalizacije i (virtualne) mobilnosti za razvoj interdisciplinarnog obrazovanja, produkcije i tržišno-relevantnih vještina kod studenata” koji podržava Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Voditeljica projekta, van. prof dr Iva Simčić, šef Nastavničkog odsjeka

Istraživači na projektu, van. prof dr Jasmina Gavrankapetanović-Redžić i v.as. Anja Bogojević

Kratka biografija predavača

JOVAN MARJANOVIĆ rođen je u Sarajevu 1980. Započinje svoj angažman na polju kinematografije na Sarajevo Film Festivalu 1999. godine, kao tehnički i programski koordinator. Od 2003. do 2007.godine bio je izvršni direktor CineLink koprodukcijskog marketa, a sada obavlja funkciju člana savjeta Sarajevo Film Festivala zaduženog za odnose sa filmskom industrijom. Producirao je niz nagrađivanih dokumentarnih, kratkih i igranih filmova. Od 2006. godine obavlja funkciju nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u upravnom odboru fondacije Vijeća Evrope za podršku evropskoj kinematografskoj koprodukciji – Eurimages. Jedan je od savjetnika za Torino Film Lab, filmski fond vezan za Torino Film Festival. 2008. godine magistrirao je iz menadžmenta sa specijalizacijom za filmsku industriju na Cass Business School City Univerziteta u Londonu, Velika Britanija. Vanredni je profesor na Odsjeku za produkciju i menadžment Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju od 2011. do 2016. godine. Od 2022. godine direktor je Sarajevo film festivala.

Datum održavanja: