KONTAKTI

Gostujuće predavanje – Damir Šagolj, 26.4.2023. ALU

U srijedu, 26.04.2023. u 14:30h u prostorima Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo (mala sala) će se održati gostujuće predavanje/diskusija/Q&A sesija sa poznatim fotografom Damirom Šagoljem. Predavanje je otvorenog karaktera, te su svi zainteresirani dobrodošli.

Damir Šagolj je rođen 3. maja 1971. u Sarajevu. Osnovnu školu završava u Sarajevu, a nakon prvog razreda srednje građevinske škole se seli sa porodicom u Moskvu. U Moskvi upisuje i završava tri godine studija automatike na Moskovskom Energetskom Institutu. 1990. se vraća u Sarajevo i gdje nastavlja studije automatike te sa dvadeset godina apsolvira na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Rat provodi u Sarajevu.

Nakon završetka rata i demobilizacije, zapošljava se u novinskoj agenciji Reuters. Kao novinar Reuters-a radi u Bosni i Hercegovini, regionu ali i širom svijeta pokrivajući najveće svjetske događaje – uglavnom konflikte, prirodne i druge katastrofe ali i druge priče od globalnog značaja. 2009. godine se seli na Tajland a 2015. u Kinu odakle nastavlja raditi kao novinar i menadžer u agenciji Reuters.

U preko dvadeset godina rada, izvještavao je iz preko četrdeset zemalja. Damirovi radovi su objavljivani u najvećim svjetskim medijima a za njih je dobio najznačajnije sktrukovne nagrade, uključujući i Pulitzer-ovu za izvještavanje o tragediji naroda Rohinjga u Mijanmaru i Bangladešu.

Datum održavanja: