KONTAKTI

Gostujuće predavanje umjetnice Lale Raščić, 06.04.2022

U srijedu, 06.04.2022. godine će se održati gostujuće predavanje umjetnice Lale Raščić u 14:00h na ALU sarajevo u velikoj sali.

Lala Raščić je multimedijalna umjetnica koja u svom radu koristi različite obrasce materijalne i nematerijalne kulture u građenju narativa koji se manifestiraju kroz video performanse, žive izvedbe, instalacije, objekte, i crteže. Njezini interesi istovremeno su usmjereni ka suvremenim i povijesnim pripovjedačkim praksama, složenim sustavima proizvodnje znanja, kao i folklornim formama i mitologiji. Njezin rad nastanjuje prostor između koncepta i teatralnosti, često konfrontirajući oblike visoke kulture sa popularno-medijskim i tradicionalnim kulturnim izričajima kroz kritičku, poglavito feminističku, poziciju. Uopćeno, njezin rad obuhvaća pitanja estetike, feminizma, historizacije i umjetničke produkcije kroz kontinuirane, interdisciplinarne, i modularne projekte. Utemeljena u narativnom i bazirana na subverziji civilizacijskih općih mjesta Raščić istražuje transformativni potencijal istih u kontekstu suvremenih ontologija i nestabilnih realnosti. Kroz insistirajuće propitivanje dominantnog patrijarhalnog autoriteta govora, znanja i činjena, njena pozicija pripovjedačice/stvarateljice je neodvojiva od njena rodnog utjelovljena. U njezinom radu, bilo to recitiranje monologa ili posvećivanje zanatskoj praksi, izvedba je uvijek emancipatorni čin.

Rođena 1977. u Sarajevu, trenutno živi u Zagrebu. Raščić je studirala na ALU, Zagreb i pohađala je poslijediplomski program pri Rijksakademie u Amsterdamu. Aktivno izlaže u regiji i internacionalno od 1998. na nizu samostalnih i skupnih izložbi. Boravila je na rezidencijalnim programima pri Museumsquartier, Q21, Beč; Platform Garanti, Istanbul;  KulturKontakt, Beč; i Cite des Arts, Pariz. Raščić je dobitnica nagrada Future of Europe, Leipzig; prve otkupne nagrade T-HT i MSU, Zagreb, a bila je i finalistica HenkelArtAward. Od 2009. do 2017. je bila članica kolektiva Good Children Gallery iz New Orleansa. Članica je HDLU-a i HZSU-a u Zagrebu i organizacije CRVENA sa kojima administrira i vodi rezidencijalni program Nona Residency u svom ateljeu u Sarajevu.

Datum održavanja: