KONTAKTI

GRAFIČKE MAPE SARAJEVO 92/93/94/95

Iskreno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Grafičke mape SARAJEVO 92/93/94/95 u srijedu 20.07.2022., u 19h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 Bogati program obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon niza samostalnih izložbi nastavnika i suradnika, te ciklusa od sedam samostalnih izložbi koje su predstavile umjetničke strategije i djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Kiparstvo, Nastavnički odsjek i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije, nastavljamo s izložbom Grafičke mape SARAJEVO 92/93/94/95.

 Grafičke mape SARAJEVO 92/93/94/95 zasigurno su jedno od najopsežnijih i najvrjednijih  umjetničkih svjedočenja o ratnim dešavanjima i opsadi grada Sarajeva (1992-1995). Pojedinačni grafički listovi grupirani u četiri mape, nastali su kao autentična umjetnička reakcija na ono što se događalo u stvarnosti. Riječ je, dakle, o ličnim umjetničkim svjedočenjima iskazanim u maniru vlastitog senzibiliteta i autorskog rukopisa, koji ujedno predstavljaju i dokument jednog vremena, određenog historijsko-društvenog trenutka u kojem je umjetnički djelovati značilo djelovati unatoč, unatoč strahotama, razaranju i smrti.

Mapa SARAJEVO 92 jedina je izrađena u tehnici dubokog tiska, već naredne godine bilo je nemoguće doći do umjetničkih materijala i potrepština, no umjetnici su doskočili novonastaloj situaciji i iskoristili donaciju drvenih ploča za zaštitu prozora, transformirajući ih u matrice i grafičkom tehnikom drvoreza nastavili s izradom Mapa SARAJEVO 93/94/95.

Na izložbi će biti prikazani grafički listovi, matrice, originalni plakat, kao i raznoliki dokumentaristički materijal i arhivska građa s ciljem da naznače kontekst i uvjete unutar kojih je ova umjetnost nastala.

 Aktivni sudionik i autor najznačajnijih tekstova i osvrta o Grafičkim mapama SARAJEVO 92/93/94/95, estetičar i filozof, prof. dr. Sadudin Musabegović (2011.) zapisao je: “Grafičke mape – Sarajevodevedesetdruge, Sarajevodevedesettreće, Sarajevodevedesetčetvrte i Sarajevodevedesetpete jedno su od najznačajnijih ostvarenja umjetnosti koja je nastajala u opsadi Sarajeva, opsadi najdužoj u povijesti jednog grada. Umjetnici okupljeni oko Akademije likovnih umjetnosti koja je bila jedan od nosilaca kulturnog otpora, uz logističku i promotivnu podršku Međunarodnog centra za mir, svojim su grafičkim znakovima, grafemama, linijama i bojama, ispisivali potresnu likovnu hroniku četiri istovjetne godine života i smrti utamničenog i ubijanog grada. (…) Iako predstavljaju likovnu hroniku u najširem smislu te riječi, one nisu ni puko hronološko-narativno, ni dokumentarno svjedočanstvo, niti, pak, vanjski opis prostora i događaja u tom prostoru; one su unutrašnja likovna ekspresija vremena koje je zaustavljeno i koje se vraća i udvostručuje, tokom svake od četiri godine opsade, u skoro istovjetnim oblicima i afektivnim sadržajima: destrukcije, užasa i patnje, ali, također, i otpora, protesta i nade.“

 Autori koji su sudjelovali u izradi Grafičkih mapa SARAJEVO 92/93/94/95 su nastavnici, suradnici i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao i umjetnici različitih generacija koji su ostali u opkoljenom gradu:

/SARAJEVO 92/ – Josip Alebić, Zoran Bogdanović, Sead Čizmić, Seid Hasanefendić, Dževad Hozo, Radmila Jovandić, Mladen Kolobarić, Mirsad Konstantinović, Nikola Kovač, Esad Muftić, Aida Mušanović, Salim Obralić, Nusret Pašić, Mihajlo Prica, Mustafa Skopljak, Radoslav Tadić, Mehmed Zaimović, Avdo Žiga, Petar Waldegg;

/SARAJEVO 93/ – Izet Alečković, Adnan Begić, Zoran Bogdanović, Sead Čizmić, Marina Finci, Feđa Isović, Mirsad Konstantinović, Fikret Libovac, Esad Muftić, Salim Obralić, Nusret Pašić, Afan Ramić, Abdulah Sidran, Mustafa Skopljak, Dubravko Terzić, Lejla Zahiragić, Avdo Žiga, Petar Waldegg;

/SARAJEVO 94/ – Adnan Begić, Željko Filipović, Marina Finci, Seid Hasanefendić, Dževad Hozo, Nedžad Ibrišimović, Mirsad Konstatinović, Fikret Libovac, Esad Muftić, Sadudin Musabegović, Edin Numankadić, Salim Obralić, Nusret Pašić, Afan Ramić, Enes Sivac, Mustafa Skopljak, Amila Smajlović, Mehmed Zaimović, Avdo Žiga;

/SARAJEVO 95/ – Amer Bakšić, Husein Balić, Željko Filipović, Marina Finci, Amela Hadžimejlić, Seid Hasanefendić, Nedžad Ibrišimović, Mirsad Konstantinović, Ibrahim Krzović, Fikret Libovac, Edin Numankadić, Salim Obralić, Nusret Pašić, Afan Ramić, Enes Sivac, Mustafa Skopljak, Amila Smajlović, Mirsad Šehić.

Kustosica: Anja Bogojević

Produkcija: Savjet Galerije ALU

Dizajn: Mladen Kolobarić (grafička adaptacija Sandro Drinovac)

Umjetnička i arhivska građa Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Posebnu zahvalnost iskazujemo: prof. Salim Obralić, prof. Nusret Pašić, Hasan Čakar i Sabra Softić

Izložbu Grafičke mape SARAJEVO možete pogledati svakim radnim danom od 10h do 18h, od srijede 20.07. do petka 26.08.2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Datum održavanja: