KONTAKTI

“GRAFIČKO PROLJEĆE” – Međunarodna izložba studentskih grafika 21.-27.12.2015

Već drugu godinu odsjek Grafika ALU u Sarajevu ostvaruje suradnju sa CGU iz Maribora, učestvujući sa pet studenata koji na svojevrstan način predstavljaju sarajevsku akademiju ali i mladu generaciju BH grafičara. Nakon uspješne realizacije prošlogodišnjeg “Grafičkog proljeća”, postav izložbe ovogodišnje smotre se predstavlja i sarajevskoj publici koja će pored sarajevskih studenata biti upoznata i sa studentima, odnosno grafikama iz susjednih akademija.

CGU – Center grafičnih umjetnosti u Mariboru, koji posluje u okviru udruženja Kuča!, ove godine drugi put organizira izložbo Grafično proljeće, koja će imati svoju drugu instalaciju u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.Njegov cilj je, da predstavi najbolje grafike studenata umjetničkih akademija u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Osijeku, Wrocuawu i slovenski studenta umjetničkih fakulteta i na taj način olakša poređenje umjetničkih trendova i umrežavanje između studenata i umjetnostnih institucija.
Grafično proljeće tako podržava studente kao nosioce budućnosti likovne kulture, daje pregled i navesti kvalitete akademija i umetničkih fakulteta, sažima trendove u stvaranju umjetniškog prostora i ohrabruje mlade umjetnike prikazujući svoje potencijale.Među 56 prijavljenih studenata i 120 radova, žiri je odabrao 36 mladih umjetnika, a prvi put ove godine dodjelila se prva nagrada za inovativni pristup grafici. Pobjednica, Neža Knez je studentica prve godine magistrskog studija skulpture na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani pod mentorstvom Jože Baršija. Dodjeljena nagrada je samostalna izložba u narednom Grafičkom proljeću 2016. godine.
O nosicu projekta: Grafično proljeće organizira CGU – Centar grafičnih umjetnosti, koji djeluje kao otvoreni studio za umjetničke grafike, nudi obrazovanje i obuke, iznajmljivanje opreme i pomoć u nabavci materijala i tehničke pomoći. CGU posluje u okviru udruženja KUĆA!, koja ima za cilj održivo oživljavanje grada Maribora, promociju prakse zajednice u lokalitetu i promovirati razvoj novih urbanih praksi.Izlaganju učeniki:- Pedagoški fakultet u Mariboru – Odsjek likovnih umjetnosti – Slovenija,- Ljubljana Pedagoški fakultet – Odsjek za likovno obrazovanje – Slovenija,- Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Bosna i Hercegovina,- Umjetnička akademija u Osijeku – Hrvatska,- Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu – Hrvatska- Akademija likovnih umjetnosti i dizajna, Ljubljana – Slovenija- E.Geppert Akademija za umjetnost i dizajn Wroclaw – Poljska- Akademija dizajna i dizajna, Beč – Austrija.          

Otvorenje izložbe zakazano je za 21.12.2015.u 19h u Galeriji ALU, Sarajevo.

Galerija