KONTAKTI

Opraštamo se od profesorice Julia Cassim, pionirke inkluzivnog dizajna i aktivistice. Među angažmanima profesorice Cassim izdvajaju se uloge više istraživačice pri Centru Helen Hamlyn na Royal College of Art u Londonu, suosnivačice i profesorice na Kyoto Insitute of Technology, te akademkinje britanskog Royal Society of Arts. Profesorica Cassim bila je velika prijateljica naše Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je u više navrata vodila radionice inkluzivnog dizajna i držala predavanja. Izražavamo saučešće njenoj porodici i kolegicama i kolegama, a Juliji se zahvaljujemo na njenom izuzetnom doprinosu dizajnu!

 

Prenosimo prevod komemorativne poruke njenog kolege, Jeremya Myersona sa stranice humancentereddesign.org:

 

https://www.humancentereddesign.org/news-events/global-inclusive-design-activist-julia-cassim-has-died-june-17-2024

 

“Julia i neverovatan, inspirativan i neustrašiv doprinos koji je dala, dotaknuli su profesionalne i lične živote toliko ljudi. Njena porodica treba da bude veoma ponosna na njeno naslijeđe. Njen doprinos je bio ogroman. Takođe je bio jedinstven. Julija je bila veoma posebna osoba i njen rad će živjeti.

 

Kao viša istraživačica u Centru Helen Hamlyn od 2000. do 2011., a zatim kao gostujuća saradnica iz Japana, Julia i njen program Challenge Workshop-a učinili su da inkluzivni dizajn postane opšte-poznat u profesionalnim krugovima i ohrabrili profesionalne dizajnere da se uključe u njegovu filozofiju. To je bio izuzetan temelj za centar. Julijina energija, pronicljivost i borbenost su to učinili.

 

Bila je građanin svijeta i njegova najbolja dizajn-aktivistkinja.”

 

Jeremy Myerson

Direktor, WORKTECH Academy

Profesor emeritus, Kraljevski koledž umetnosti,

Bivša koleginica u Helen Hamlyn