KONTAKTI

IN PARALLEL Sarajevo-Graz 2018.

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 16.novembra otvorena je izložba u okviru projekta ‘In Parallel 2018/Inicijativa Sarajevo-Graz’, koja sadrži djela sedam umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Štajerske iz oblasti likovne umjetnosti, različitih medija, grafike, skulpture, instalacije, fotografije.

Postavku čine radovi Sandra Drinovca, Julie Fromm, Alexandre Gschiel, Renate Papište, Ervvina Stefanie Posarniga, Darka Šobota i Eve Ursprung. Od 28.9. do 6.10. izložba je bila postavljena u Galeriji Centrum u Grazu, a kustosica izložbe je dugogodišnja saradnica projekta dr.Edith Risse, istoričarka umjetnosti.

Inicijativa Sarajevo-Graz pokrenuta je 2014. godine saradnjom između sarajevske Akademije likovnih umjetnosti i Galerie-Atelier Artis iz Graza i ima podršku Vlade Štajerske.

Projekt su inicirali umjetnici i profesori Ida i Lalo Srkalović, koji su diplome stekli na Akademiji u Sarajevu.

Cilj razmjene je ostvariti kulturna poređenja i širiti saznanja o savremenim pozicijama umjetnosti i kulture u državi domaćina te kroz panel diskusiju Artists Talk razmijeniti iskustva s lokalnom scenom.

Razgovor sa umjetnicima je bio uprilićen 15.novembra 2018., dok će sarajevska publika će imati priliku pogledati ovu multimedijalnu izložbu do 23.11.2018. u Galeriji ALU.

Galerija