KONTAKTI

Inkluzivni Univerzitet | Izložba radova studentica Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Izložba radova studentica Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu otvorena je u utorak, 12. marta 2024. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Na izložbi je predstavljeno 25 radova 17 studentica svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i doc. mr. Nele Hasanbegović.

Prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Tamara Karača Beljak navela je da su na Univerzitetu Sarajevo odlučili da mjesec mart posvete ženama i ženskim pravima.

„Manifestacijom koju smo nazvali Inkluzivni univerzitet prezentirat ćemo različita dostignuća kolegica i kolega, a s namjerom da skrenemo pažnju na ono o čemu se nedovoljno govori“, istakla je prorektorica Karača Beljak.

Prof. mr. Daniel Premec, prodekan za nastavu Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, naveo je da je izložba zaokružena jer je riječ o autoricama, te da je raznolik izbor tema. Prodekan Premec je istakao da, iako smatra da je bitna samo podjela na dobru i lošu umjetnost, ipak postoji specifičan ženski senzibilitet.

Studentica druge godine Odsjeka grafika Arijana Hodžić poklonila je Univerzitetu u Sarajevu svoj rad – linorez Zgrada Univerziteta u Sarajevu, koji je tokom otvaranja izložbe uručila rektoru prof. dr. Rifatu Škrijelju.

Univerzitet u Sarajevu od 7. do 31. marta organizira niz događaja pod nazivom Inkluzivni univerzitet. Nakon održanog panela o romskoj kulturi i umjetnosti, izložba je drugi u nizu događaja, a uslijedit će koncert profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te promocija posebnog izdanja časopisa Pregled pod nazivom Emancipacija žene u svjetlu časopisa Pregled“.

Izložba je otvorena:

Galerija