KONTAKTI

Izložba – ‘Fotografijom o mogućnostima’

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u subotu 24.01.2015. u 19. sati otvorena je izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’ koja se sastoji od fotografija nastalih na radionicama za djecu sa i bez poteškoća a koje su tokom ljeta uz podršku UNICEF-a realizirali fotografi Željko Keko Budimir, Haris Čalkić i Amer Kapetanović. Kao dio kampanje ‘Govorimo o mogućnostima’ radionice u više bh. gradova poslije kojih su slijedile i mini-izložbe na pravi način su pokazale kako djeca kada dobiju priliku kroz fotografiju mogu pokazati sve svoje mogućnosti i istaći mogućnosti naspram ograničenja.

“Jedan od ključnih zadataka UNICEF-a je zagovaranje i podizanje svijesti javnosti o pravima i mogućnostima svakog djeteta, uključujući djecu iz ugroženih grupa. A da bismo prenijeli tu poruku do viših nivoa odlučivanja, najviše nam pomažu sama djeca. Oni nam pružaju ključne informacije i detaljan uvid u svoje potrebe i očekivanja. Mnoge od tih informacija upravo su skrivene ili otkrivene u fotografijama koje ćete vidjeti večeras.”, rekao je na otvaranju dr. Ayman Abulaban, Predstavnik UNICEF-a u BiH.

Otvaranje je bilo emotivno, a jedan od organizatora radionice, same izložbe ali i festivala ‘Fotografija godine u BiH 2014.’ u okviru kojeg je uz podršku UNICEF-a i otvorena izložba ‘Fotografijom o mogućnostima’ Haris Čalkić obratio se djeci čije su fotografije izložene u Akademiji i s obzirom da su se kroz radionice sprijateljili uputio im ‘strogu’ poruku:

“Pošto sam na radionicama od nas trojice uvijek ja bio taj koji je trebao biti kao strog, a sada bih trebao reći nešto o fotografiji kao sredstvu integracije u društvo, to mogu najbolje reći ovim riječima: Raja, ako neko u narednih godinu dvije ne pobijedi na konkursu za ‘Fotografiju godine’ naljutiću se na vas!”

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:

http://www.zasvakodijete.ba/izlozba-fotografijom-o-mogucnostima-mali-veliki-autori-svojim-fotografijama-osvojili-srca-svih-koji-su-dosli-da-ih-vide/ 

(Foto: Almir Panjeta)

Galerija