KONTAKTI

Izložba grafičkih listova studenata ALU Sarajevo, Historijski muzej BiH, 22.04. – 05.05.2024

U okviru završnice XXXV Sarajevskog sajma knjige je u prostorijama Historijskog muzeja BiH otvorena izložba grafičkih listova studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Publici su predstavljeni radovi 12 autora te je, prema riječima šefa Odsjeka za grafiku prof. dr. Danisa Lana Fejzića prikazan presjek rada mladih grafičara u Sarajevu. Odsjek grafike baštini iznimno uspješnu tradiciju, a već 50 godina zauzima bitnu poziciju unutar likovne edukacije. Shodno tome, predstavlja značajan faktor u promicanju poznatih imena bosanskohercegovačke umjetničke scene. Radovi koji su unutar postavke govore jasno o talentu i perspektivnosti mladih generacija, a publika je pozvana da uporedo posjeti i izložbu prvih 10 generacija Odsjeka, koja je trenutno postavljena u galeriji Akademije.

Na izložbi u Historijskom muzeju BiH izlažu: Adnan Gegić, Arijana Hodžić, Ajla Talović, Benjamin Hrbenić, Berina Vatreš, Džavid Berberović, Emina Jelešković, Izabela Šljivo, Maja Hodžić, Tarik Barčić, Tarik Golubić i Zorana Jakovljević. Postavka je nastala pod mentorstvom vizualnog umjetnika i stručnog saradnika na Odsjeku za grafiku, Denisa Haračića.

Izložba je otvorena za posjete do petog maja, a naglašava se da će dio prihoda od prodaje radova biti dodijeljen u dobrotvorne svrhe.

 

Datum održavanja:

    Galerija