KONTAKTI

Izložba grafika Studentske internacionalne grafičke radionice “Sofija”

Grafička radionica “Sofija” je udruženje građana, a nalazi se u Bogdancima, u Republici Makedoniji, te je 2016.godine obilježila devetgodišnicu svoga postojanja. Radionica, koja ima celogodišnje aktivnosti, imala je devet glavnih sesija za grafičare i jednu sesiju sa djecu i mlade.

Pod mentorstvom devet profesora sa likovnih akademija iz  Zagreba, Sarajeva, Novog Sada i Skopja, učešće u radu glavne godišnje sesije grafičke radionice do sada je uzelo preko 130 diplomiranih grafičara, magistri grafike, studenti zavrsnih godina dodiplomskih studija  i studenti na post diplomskim studijima sa likovnih akademija u: Ljubljani, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Mostaru, Novom Sadu, Beogradu, Novom Pazaru, Sofiji i Skoplju.

Termin grafičke sesije, ili bolje rečeno grafičke kolonije je uvijek krajem augusta mjeseca i traje deset dana, nakon čega se kolonija zatvara otvaranjem izložbe radova nastalih za vrijeme tog kreativnog druženja. Mapa grafika se tokom godine izlaže i u drugim gradovima Makedonije, dok svake treće godine grafička radionica “Sofija“ organizira izložbu u nekom od izložbenih salona u Skoplju na kojem objedinjuje mape nastale u protekle tri godine. To trijenale je veoma bitan kulturni događaj ne samo za radionicu , nego i za Makedoniju.

Inicijativom organizatora, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu priređuje izložbu grafičkih listova studenata-učesnika radionice “Sofija” kojom će se sarajevskoj publici predstaviti dugogodišnja suradnja ove dvije institucije.

Iskreno se nadamo da će se ova izložba realizirati i na drugim akademijama koje su u suradnji sa grafičkom radionicom “Sofija” iz Bogdanaca.

Izložba je zakazana za 20.februar 2017. u Galeriji ALU, a moći će se pogledati do 26.februara tekuće godine.

Iskreno se radujemo vašem dolasku!

Datum održavanja: