KONTAKTI

Izložba “Most prijateljstva” Canakkale, Turska

18. marta Çanakkale  i  Republika Turkiye obilježava kao Dan pobjede i šehida, tim povodom u prostorijama Državne galerije za likovne umjetnosti  Čanakkale otvorena je grupna izložba “Most prijateljstva 18. Mart” gdje su radove prezentirali akademski umjetnici  Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Çanakkale Onsekiz Mart i Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Obilježavanjem ovog datuma se i otvara most koji nosi naziv “Canakkale 1915 “noseći simboličnu poruku prijateljstva i mira povodom kojeg se istovremeno otvara izložba.

Domaćin susreta bila je dekanesa Fakulteta likovnih umetnosti prof. Evren Karayel Gökkaya koja se obratila prisutnima: „Postoje neki datumi koji određuju sudbinu nacije i budućnost svijeta. Evoluira od historije rata do historije herojstva, od historije herojstva do historije prijateljstva, i pretvara se u univerzalni dar nacije koji se održava u životu za svet. Na našoj izložbi ‘Most prijateljstva 18. marta’ umjetnošću i mirom obilježavamo uspomenu na naše ratne heroje.”

Profesor  dr. Ćazim Hadžimejlić sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu koji je posjetio  Çanakkale također se obratio posjetiteljima izložbe: „Most Čanakkale 1915 povezuje dva kontinenta. Ova ruta koja uključuje Bosnu i Hercegovinu, zapravo povezuje veliku geografiju od Londona do Kine. Iz tog razloga, želim da se zahvalim Republici Turskoj i onima koji su dali veliki doprinos, čini nas ponosnim što otvaramo našu izložbu u Çanakkaleu istovremeno sa ‘Mostom Çanakkale 1915.’, najvažnijim završenim stubom istorijskog projekta Puta svile.” time otvorivšu izložbu.
Pored Ćazima Hadžimejlića među učesnicima koji su posjetili Çanakkale bili su prof. dr. Amela Hadžimejlić, Amer Hadžić i Salem Pezić.

Çanakkale, čija je povijest ispisana ratom, ovaj put u svijet odašilje poruku mira. Istovremeno s otvaranjem Mosta Çanakkale 1915. 18. marta 2022., nastavnici i saradnici Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Akademije lijepih umjetnosti – Çanakkale Osamnaesti Mart Univerziteta iz Turske udružuju se kako bi zajedničkom internacionalnom izložbom ojačali saradnju, mir i prijateljstvo. Time se osvježava tradicija izlagačkih aktivnosti i međunarodne saradnje, koje su nam bile uskraćene tijekom pandemije, te će se dalje u budućnosti njegovati i prakticirati.
Izložba će biti otvorena do 30.03.2022

Izložba je otvorena:

Kustos izložbe:

Galerija