KONTAKTI

Izložba plakata Poster for Tomorrow 2014 “Pravo na rad”

Work right

Svake godine organizacija 4Tomorrow određuje temu iz oblasti osnovnih ljudskih prava. Ove godine je to pravo na rad. Grafički dizajneri iz cijelog svijeta pozivaju se da naprave plakate na ovu temu. Na ovogodišnji konkurs pristigao je 4301 plakat, postavljajući tako novi rekord, drugu godinu za redom. U žiriju koji je birao finaliste u Parizu, ove godine je bilo dva predstavnika iz Bosne i Hercegovine, oba profesori Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti – Dalida Karić-Hadžiahmetović i Bojan Hadžihalilović.

Da podsjetimo, plakat o rodnoj ravnopravnosti Dalide Karić-Hadžiahmetović prije dvije godine bio je među 10 najboljih plakata Poster for Tomorrow 2012.

Izložba 100 najboljih plakata “Pravo na rad” 

Izložba Poster for Tomorrow održava se treću godinu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, povodom obilježavanja 10. decembra, svjetskog Dana ljudskih prava. Otvara se 2. decembra u 20.00 sati i biće otvorena do 9. decembra. Cilj ove izložbe je da promoviše ideju ljudskih prava među studentima i profesionalcima, ali i u široj javnosti.

“Pravo na rad” 

Svi imaju jednaka prava na fer zaposlenje

Pravo na rad nije pravo na zaposlenje. Nitko nema pravo na unaprijed obezbijeđen posao. No, svatko ima pravo na rad u sigurnosti i fer radnom okruženju.

Svi imamo pravo na rad bez diskriminacije ili eksploatacije našeg spola, dobi, nacionalnosti ili fizičkog stanja.

Svi imamo pravo na rad za platu koja je fer nagrada za naš rad koji omogućava izdržavanje sebi i svojoj porodici.

Pravo na rad nas štiti od dječjeg rada, neravnopravnosti i dobne diskriminacije i eksploatacije u svim njezinim oblicima. Pravo na rad je pravo na iste mogućnosti, prednosti i zaštitu od eksploatacije ili zloupotreba.

Želimo da svi budu svjesni svojih prava kao radnici, bez obzira na to da li se radi omalodobnicima, ženama čiji se rad plaća manje od njihovih muških kolega, ili invalid kome je rad uskraćen.

To mora prestati. Zato kažemo: zapošljavanje, a ne izrabljivanje.

Galerija Akademije likovnih umjetnosti

Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo, BiH

Otvaranje 2. decembra u 20.00 sati

Organizatori: ALU i ULUPUBIH

Galerija