KONTAKTI

Konkurs za video umjetnike iz Bosne i Hercegovine

Konkurs za video umjetnike iz Bosne i Hercegovine u organizaciji
6. bijenalа namaTRE.ba
i
SHARE – Too Much History, MORE Future Projekt
Ureda Austrijske savezne vlade

Obilježavanje početka Prvog svjetskog rata 1914. treba motivirati umjetnike da razmišljaju o svom položaju u društvima koja se mijenjaju i o svom mogućem doprinosu prevazilaženju historijskih sukoba. Ured Austrijske savezne vlade koji ima dugu tradiciju saradnje s Republikom Bosnom i Hercegovinom u oblasti obrazovanja i kulture (u kooperaciji sa svojom organizacijom KulturKontakt Austria) inicirao je evropski projekt na nivou Bosne i Hercegovine u oblasti savremene umjetnosti čiji je cilj da se kreativni potencijal BiH prikaže kako unutar zemlje tako i u inozemstvu (video-edicija, putujuća izložba, prezentacije i razgovori s umjetnicima, katalog).

Platforma namaTRE.ba osnovana je 2006. namaTRE.ba je nezavisna platforma za savremenu umjetnost. Ranije se radilo o projektu godišnje video-izložbe. Sada je riječ o bijenalu za sve oblike video-produkcije. To je, dakle, platforma za umjetnost novih medija, teoriju umjetnosti, predavanja itd. Od 2007. do 2010. je to bio projekt za video-izložbe, prikazivanje filmova i predavanja. Od 2012. do danas je priznat kao namaTRE.ba bijenale.

Studenti umjetnosti i umjetnici do 28 godina života, koji žive u Bosni i Hercegovini pozivaju se da pošalju svoje video-radove u trajanju od najduže 10 minuta. Tema nije određena, sve vrste video-radova i žanrova su dobrodošle.

Internacionalni eksperti i umjetnici će od svih pristiglih radova odabrati 10 najzanimljivijih. Izabrani radovi desetoro mladih bosansko-hercegovačkih umjetnika će zatim biti realizirani na DVD-u i distribuirani nacionalnoj i međunarodnoj javnosti. Pobjednik/Pobjednica takmičenja će dobiti stipendiju za tromjesečni boravak u Beču kao artist-in-residence.

Konkurs je otvoren od 15. marta do 30. juna 2014. Rok za dostavljanje radova neće biti produžavan. Međunarodni žiri se sastaje sredinom jula u Trebinju.

Izložba će biti otvorena od 9. do 16. oktobra 2014. u Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje. Ceremonija dodjeljivanja nagrada i prezentacija nagrađenih video-radova održaće se 9. oktobra.

Međunarodni kuratori ili članovi žirija za projekt takmičenja talenata:

Marina Gržinič  (Ljubljana, Vienna)  umjetnica, profesorica Akademije likovnih umjetnosti u Beču
Igor Bošnjak  (Trebinje) umjetnik & kurator, osnivač bijenala namaTRE.ba, asistent na Akademiji u Trebinju
Mladen Miljanović  (Banja Luka) umjetnik, profesor Akademije  umjetnosti Banja Luka
Pierre Courtin  (Pariz, Sarajevo) kurator, galerista, Sarajevo/Pariz
Annemarie Türk  (Beč) konzulentica, kuratorka, Beč

Radove možete poslati na dva načina. Molimo vas da video-radove (na DVD-u ili memory stick-u) pošaljete zajedno sa CV-em i stejtmentom na:

Regularna adresa:
Igor Bošnjak
namaTRE.ba  projekat
Garibaldijeva  7/31
89101 Trebinje

Rezervna adresa:
Igor Bošnjak
namaTRE.ba  projekat
Akademija likovnih umjetnosti Trebinje
Stepe Stepanovica b.b.
89101 Trebinje

ili

elektronskim putem koristeći platformu za dijeljenje fileova:www.wetransfer.com ili www.dropbox.com.

Pošaljite svoje video-fileove (mov, mpg, mp4) i CV + statement ( word ili pdf file) e-mail-om na: namatrebaprojectbiennial@gmail.com

www.share-sarajevo2014.eu

    Konkurs je objavljen: