KONTAKTI

Konkurs za Zvono nagradu 2024

Centar za savremenu kulturu KRAK raspisuje konkurs za Zvono nagradu (Young Visual Artist Award) za 2024. godinu. Prijaviti se mogu umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine do 33 godina starosti a koji se bave praksama vizuelnih umjetnosti u najširem značenju toga pojma, odnosno umjetnici i umjetnice koje se bave slikarstvom i grafikom, skulpturom, fotografijom, videom, objektima u prostoru i instalacijama, te novim medijima. Radi se o najznačajnijoj stručnoj stimulaciji u Bosni i Hercegovini namijenjenoj mladim umjetnicima i umjetnicama čiji glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak za dobitnika, odnosno dobitnicu u Residency Unlimited u New Yorku, i zajedničku izložbu finalista i finalistica u KRAK-u (Bihać) u jesen, i u galeriji Vagon (Banjaluka) u zimu 2024/2025. godine.

Žiri koji će evaluirati pristigle aplikacije, zasjeda u maju 2024. godine u prostorijama KRAK centra, i čine ga: Adla Isanović (profesorica novih medija, Sarajevo), Zlatan Vehabović (umjetnik, Zagreb) i Nick Tobier (umjetnik, SAD). Finalisti i finalistice, odnosno dobitnik ili dobitnica, biće proglašeni tokom maja 2024. godine. Kuriranje ovogodišnje izložbe preuzima Isidora Branković (Banjaluka).

Prijava se vrši isključivo putem online-obrasca na engleskom jeziku a rok za podnošenje prijava je do 30. aprila 2024. godine (23:59h). Generalne informacije o Zvono nagradi dostupne su ovdje. Team KRAK centra stoji na raspolaganju za dodatna pitanja putem emaila: hello@krak.ba.

Detaljnije o konkursu možete pogledati ovdje:
https://www.krak.ba/bs/novost/konkurs-za-zvono-nagradu-2024