KONTAKTI

Limited Space: Sarajevo/Berlin

U četvrtak, 22.novembra 2012.godine, u galeriji Designtransfer Univerziteta umjetnosti iz Berlina, otvara se izložba “Limited Space: Sarajevo / Berlin”, koja je rezultat istoimenog projekta saradnje Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo (ALU) sa Univerzitetom umjetnosti iz Berlina (UdK), jednim od najvećih i najprestižnijih univerziteta umjetnosti u Evropi. Studenti ALU Sarajevo koji izlažu svoje video radove i koji su pozvani da učestvuju u pratećim diskusijama i radionicama u Berlinu su: Nedim Šećeragić, Anel Lepić, Bakir Terzimehić, Enis Karić i Esmir Prlja.

Ovaj projekat saradnje ALU Sarajevo i UdK Berlin obuhvata seriju aktivnosti koje imaju za cilj razmjenu, saradnju i predstavljanje studenata ove dvije institucije na radionicama, seminarima, panelima i zajedničkim izložbama video radova u Berlinu i Sarajevu, a kojima se želi podstaknuti i međunarodna promocija među srodnim institucijama kulture, te jačanje veza među umjetničkim univerzitetima.

Na pomenutoj izložbi će biti predstavljeni video radovi studenta ALU Sarajevo i UdK iz Berlina nastali u okviru prvih radionica koje su održane u Sarajevu i Berlinu u toku 2012.godine. Video radovi su realizirani na temu “Limited Space: Sarajevo / Berlin” i bave se zajedničkim historijskih odlikama Berlina i Sarajeva i pratećim, duboko ukorijenjenim kulturnim, društvenim, ekonomskim, političkim implikacijama njihovog zajedničkog terena – ograničenog prostora. Radionice i seminare koje su realizirane u proteklim mjesecima u Sarajevu i Berlinu koordinirale su inicijatori i voditeljice projekta: Adla Isanović & Jasmina Gavrankapetanović-Redžić (ALU, Sarajevo) i Clarissa Thieme (UdK Berlin).

Na pomenutim radionicama koje su realizirane u Sarajevu i Berlinu učestvovalo je dvadesetak studenata, a radovi koje su producirali Nedim Šećeragić, Enis Karić, Anel Lepić, Bakir Terzimehić, Esmir Prlja (ALU, Sarajevo), Bettina Mooshammer, Kristina Paustian, Bruno Derksen, Felipe Frozza, Andre Filatow i Sungeun Kim (UdK Berlin) publika će moći pogledati u galeriji Designtransfer Univerziteta umjetnosti Berlin u periodu od 23.11.- 07.12.2012. (Designtransfer, Universität der Künste Berlin, Einsteinufer 43-53, 10587 Berlin, 10:00-18:00).

U Designtransferu, u povodu ove izložbe, 22. novembra 2012., sa početkom u 19 sati, održaće se i prateća panel diskusija na kojem će pozvani gosti, iz različitih perspektiva, analizirati na koji način su vizuelne umjetnosti i video/film “ugrađeni” u područja društvenog konflikta i koje su specifičnosti njihovih mogućnosti i pozicioniranja odnosu na takav kontekst. Na panelu koji će moderirati Stefanie Schulte Strathaus (Arsenal-Institutut for Film and Video Art) učestvuju: Heinz Emigholz, Jasmina Gavrankapetanović-Redžić, Nihad Kreševljaković, Angelika Levi i Claus Löser.

Studenti ALU Sarajevo koji izlažu u Berlinu, pozvani su da učestvuju i na dvije radionice projekta “Limited Space”, koje će u Berlinu voditi Jasmina Gavrankapetanović- Redžić (23.-24.11.2012.) i Angelika Levi (26.-27.11.2012.).