KONTAKTI

Master rad Sabine Cvjetković dio drugog izdanja knjige Mastering Type

U drugom izdanju knjige Mastering Type u izdanju Bloomsbury Publishing UK iz Velike Britanije biće objavljen rad “Kockalica” Sabine Cvjetković. Ovaj rad je nastao kao dio master rad na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, na Odsjeku grafički dizajn, pod mentorstvom prof. Bojana Hadžihalilovića, 2020. godine.

Od 2005 pristiglih radova, ovaj rad je jedan od 270 koji su ušli u izbor i koji će biti objavljeni. Drugo izdanje knjige će biti izdato početkom 2025. godine.

Više o radu

Motivi i patterni koji krase neke od proizvoda iz SRCE shop-a dio su kolekcije koju je kreirala i dizajnirala Sabina Cvjetković u sklopu svoga master rada na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, na Odsjeku grafički dizajn, 2020. godine. Rad je obuhvatao kreiranje vizuelnog identiteta i pattern kolekcije za Roditeljsku kuću, a nastao je s idejom oživljavanja web shop-a udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. Kreiran je alfabet “Kockalica” (alfabet inspirisan geometrijom i dječijim kockicama za igranje), koji je poslužio kao osnova za dizajn motiva i patterna.

Naziv kompletne kolekcije nosi dio naziva udruženja “Srce za djecu”, a sastoji se od ukupno 10 patterna od kojih svaki ima svoje značenje. Autorica, na zanimljiv način, ispisuje određene pojmove koji  predstavljaju vrijednosti koje njeguje udruženje (ljubav, hrabrost, empatija, brižljivost i istrajnost), te ilustruje nazive aktivnosti udruženja (“Srce za djecu”, “Moja kosa, tvoja kosa”, “Osmijeh svaki dan”, “Drvo života” i “Budi njihov heroj”).

Udruženje je 2021. godine proširilo svoj web shop novim setom nosivih proizvoda upravo sa ovim dizajnom. Sav prihod od prodaje ide udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” i radu Roditeljske kuće.

    Galerija