KONTAKTI

Miran Kuduzović dobitnik prve nagrade na Javnom konkursu za izradu idejnog rješenja simbola grada Zenice

Cilj javnog konkursa, koji je raspisan u martu 2022. godine, bio je „odabir najboljeg idejnog rješenja simbola grada koji će biti izgrađen u sklopu tek završene kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M17, i koji će predstavljati simboličan pozdrav dobrodošlice za sve osobe koje ulaze u grad Zenica.”

Dobitnik prve nagrade je Miran Kuduzović, akademski produkt dizajner i apsolvent magistarskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Nagradu je dobio za svoj profesionalni rad. Nagradu u iznosu od 10 000 KM dodjeljuje grad Zenica a nagrađeno rješenje će biti realizirano na prostoru kružnog toka na južnom ulazu u grad.

U obrazloženju odabira stručni žiri za ocjenu radova navodi: „Prvonagrađeni rad je konceptualno rješenje koje je jasno definisano, monolitno i formalno prepoznatljivo. Inovativnost i umjetnička vrijednost izabranog rada sadržana je u skulpturalnoj autentičnosti, modernosti i jasnoj percepciji forme. Kreativna posebnost naglašena je kroz ekspresivno plastično oblikovanje i uvjerljivo realiziranje harmonične kompozicije. Šire ambijentalno okruženje predloženim rješenjem dobija provokativan i prepoznatljiv akcent novog simbola grada Zenice. Izabrano rješenje je vizuelno izazovno a i tehnički racionalno izvodljivo.“

Predstavljajući svoj rad autor je izjavio: „Geografski Zenica predstavlja dodirnu tačku dvije suprotnosti- sjevera i juga. Njen položaj je prepoznatljiv kao čvrst simbol ne samo u Zenici već i u cijeloj državi. Moja ideja je bila da geografski položaj Zenice treba biti naglašen. Time ovaj simbol služi ne samo da predstavi grad, već i da ujedini i poveže različite dijelove države. Želju da naglasim njen položaj sam pokušao iskazati u vertikalnosti objekta. On mora biti vidljiv, primjetan i jasan.” Temeljna zamisao projekta je utjecaj percepcije na stvarnost. S jedne tačke se zasebni elementi objekta čine razdvojeni, dok se s druge strane oni spajaju u jedinstven objekat. Ova sinergija dvije suprotnosti je duboko povezana sa, ne samo zeničkom, već bosanskom kulturom. Ova skulptura ukazuje na neophodnost zajedništva među naizgled suprotnim ili drugačijim gledištima.

Dobitnik druge nagrade je Muhamed Bajramović, a treće nagrade autorski tim Asmir Šabić i Zulejha Šabić-Zatrić

    Galerija