KONTAKTI

Modna revija ”Afterlife” u organizaciji Impakt tima, ALU 20.2.2023

Prva ovogodišnja revija u organizaciji Impakt tima održala se u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti 20. februara 2023. godine. Na reviji je izlagalo pet mladih dizajnera od kojih su čak četvoro studenti ALU, sa odsjeka za Produkt dizajn i Slikarstvo. Prije samog početka revije publika je imala priliku čuti tačku kvarteta saksofona, studenata Muzičke akademije Sarajevo, a oni su: Ivona Šiško, Zoja Vuković, Rijad Šarić i Mirza Sijerčić. Cjelokupni događaj popraćen je muzički, a zasluge pripadaju DJMex.

Koncept same revije kao i naziv ”Afterlife” blisko su povezani sa dres kodom – sve crno, gdje se stavlja akcenat na kontrast publike u crnom i modela u bijelom. Na taj način, zajedno sa performansom kvarteta nastojalo se napraviti koheziju između publike, kreacija i muzike. Dizajneri koji su učestvovali sa svojim kreacijama su: Dani Živko, Amina Džindo, Samir Mrković, Emina Veladžić i Kristina Tambur. Kreativnost dizajnera vješto je djelovala u odabiru materijala i tehnika izrade. Mnoge od kreacija napravljene su metodom apsajklinga – čin uzimanja nečega što više nije u upotrebi i davanja mu drugog života i nove funkcije, što nas opet vraća na sami naziv ”Afterlife” – život nakon smrti.

U nedostatku modnih događaja u Sarajevu, mladi dizajneri odlučili su se za pokretanje ove nove modne priče. IMPAKT postoji i djeluje kao neformalna grupa od 2021. godine, a čini ga tim od četvoro mladih: Naida Kustura, Ana Elena Banduka, Kristina Tambur i Samir Mrković.

    Galerija