KONTAKTI

Nagrada za najbolji studentski rad ‘Alija Kučukalić’ 2020.

Povodom obilježavanja 48. godišnjice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u oktobru mjesecu tekuće godine organizirana je Godišnja izložba studenata ALU. Studenti svih studijskih godina sa šest odsjeka – Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn i Produkt dizajn, izložili su u prostorijama ALU, radove nastale u protekloj akademskoj 2019/2020. godini.
Godišnja izložba studenata ALU prikazala je heterogenost umjetničkih metoda, načina i djelovanja koji su obilježili prethodnu akademsku godinu. Također, ovogodišnja izložba dokaz je da zahvaljujući zalaganju, kolegijalnosti i dobroj praksi, studenti i nastavnici Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu ostaju kreativni i inovativni unatoč vanjskim okolnostima i promijenjenim uvjetima rada.

U sklopu izložbe organizirana je i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad ‘Alija Kučukalić’, utemeljena 1997. godine, a nazvana u spomen istaknutom bosanskohercegovačkom umjetniku, kulturnom djelatniku i profesoru na Odsjeku kiparstvo ALU, Aliji Kučukaliću (1937.-1992.).

Komisija za dodjelu nagrade ‘Alija Kučukalić’ u sastavu prof.dr. Ibrahim Krzović, emeritus (Predsjednik komisije), prof.dr. Dubravka Lejlić Pozderac i doc.dr. Ema Mazrak, za dobitnika/icu nagrade razmatrala je studente i njihove radove predložene od strane matičnih odsjeka.

Ovogodišnji kandidati za nagradu ‘Alija Kučukalić’:

1. Nastavnički odsjek: Kasim Kajdić i Amila Bajrić;
2. Odsjek grafika: Amir Ahmet Lutvikadić;
3. Odsjek kiparstvo: Hana Hurem;
4. Odsjek slikarstvo: Kemil Bekteši i Ana Milijević;
5. Odsjek produkt dizajn: Mediha Džambegović;
6. Odsjek grafički dizajn: Emina Škaljić.

Komisija za dodjelu nagrade pohvalila je rad i angažman svih studenata koji su izlagali na Godišnjoj izložbi ALU, kao i trud njihovih mentora. Odluka o ovogodišnjoj dobitnici jednoglasno je pripala studentici s Odsjeka produkt dizajna – Medihi Džambegović.
Komisija smatra da: “rad studentice Medihe Džambegović, ‘KO 個 eco-friendly ogrlice’ koji se nastavlja kroz projekat ‘Biopos’, prezentiran je kao složena cjelina pojedinačnih predmeta, oblikovanih i kao zasebne formalno-estetske kreacije i kao cjelovit rezultat istraživanja mogućeg oblikovanja u eko-materijalima, a u okviru nastavnog programa na Odsjeku produkt dizajna. Studentica Džambegović je najprije posvetila veliku pažnju plastičnim vrijednostima tradicijskih eko-materijala izvodeći oblike u osjetljivim stepenima fizičke transformacije od fluida do čvrste forme, a potom i njihovog oplemenjivanja bojom i drugim eko-strukturama. U izvedenim predmetima od takvih ordinarnih materijala kandidatkinja je ostvarila niz različitih oblika i primjene u savremenom produkt dizajnu. Svoje istraživanje i radove ona je predstavila i u katalogu, a sve se razumijeva bolje ako se imaju u vidu njeni izvanredni ukupni rezultati u nastavi.”

Komisija je pohvalila rad Dunje Topalović i Hamze Bavčića, studenata Odsjeka produkt dizajn, te rad i zalaganje za klasu II godine Grafičkog dizajna akademske 2019/2020., tačnije za studente i studentice Anju Stergar, Eminu Numanović, Sergeja Mačara i Elmu Nukić.

Galerija