KONTAKTI

Nagrada za najbolji studentski rad “Alija Kučukalić“ 2021.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu obilježila je 49 godina postojanja i rada organizacijom Godišnje izložba studentskih radova ALU. Studenti svih studijskih godina dodiplomskog ciklusa studija sa šest odsjeka – Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn i Produkt dizajn, izložili su u prostorijama Galerije ALU, radove nastale u protekloj akademskoj 2020/21. godini.
Godišnja izložba studentskih radova ALU ponudila je presjek različitih umjetničkih formi, metoda i strategija djelovanja kojima su se studenti bavili u protekloj akademskoj godini unatoč pandemijskoj situaciji i promijenjenim uvjetima rada.

U sklopu izložbe organizirana je i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad “Alija Kučukalić“, utemeljena 1997. godine, a nazvana u spomen istaknutom bosanskohercegovačkom umjetniku, kulturnom radniku i profesoru na Odsjeku kiparstvo ALU, Aliji Kučukaliću (1937-1992).

Komisija za dodjelu nagrade “Alija Kučukalić“ u sastavu doc.dr. Ema Mazrak (Predsjednica komisije), prof.dr. Dubravka Pozderac Lejlić i prof.dr. Fehim Hadžimuhamedović, za dobitnika/icu nagrade razmatrala je studente i njihove radove predložene od strane matičnih odsjeka.

Ovogodišnji kandidati za nagradu:
1. Nastavnički odsjek: Tibor Dević;
2. Odsjek grafika: Tarik Golubić;
3. Odsjek kiparstvo: Ilda Sadiković;
4. Odsjek slikarstvo: Emma Gindorf;
5. Odsjek produkt dizajn: Medina Viteškić;
6. Odsjek grafički dizajn: Danijela Obajdin.

Komisija u obrazloženju navodi da: “U studijskoj 2020/21. godini, Emma Gindorf (Odsjek za slikarstvo) i Tarik Golubić (Odsjek za grafiku) su dobitnici nagrade “Alija Kučukalić“. Iz selektirane postavke studenata/ica svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti, radovi E. Gindorf i T. Golubića se izdvajaju svojom interpretativnom kvalitetom. Grafički listovi izvedeni u tehnici duboke štampe, odnosno velika platna nastala u ebru tehnici, nastali su kao produkt dužih istraživačkih procesa koji su na odsjecima izabranih studenata bili naročito otežani zbog pandemije. Studenti su ipak pokazali zrelost u pristupu i radni kontinuitet što se jasno uočava u njihovom grafičkom / slikarskom izrazu.
Izuzev nominiranih, za rad se pohvaljuju studenti/ice. Nejra Gorančić (Odsjek za produkt dizajn), Sergej Mačar (Odsjek za grafički dizajn) i Nađa Husejinović (Odsjek za grafiku).“

@autor fotografija Ismar Žalica, ALU

Galerija