KONTAKTI

Otvaranje izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) 09.05.2015.

Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET)

Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

9. 5. – 26. 7. 2015.

Na Dan Europe, 9. svibnja 2015. u 19 sati, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, otvara se izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET).

Izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi, Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. No, osim radova studenata, bit će izložena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.   

Budući da izložba pokriva vremenski raspon od 1919. (osnivanje Bauhausa), do 1961. (podizanje Berlinskog zida), ona ujedno prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa – arhitekta Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.  Na izložbi će biti prikazano više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog projekta BAUNET u kojem sudjeluju kulturne institucije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Nositelj projekta je MSU Zagreb, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke. 

Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, Art Mentor Foundation Lucerne, Allianz Kulturstiftung, Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Postav izložbe: Vladimir Končar (Studio Revolucija, Zagreb)

Autorice projekta: Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter

Dodatne informacije: Martina Munivrana, martina.munivrana@msu.hr, mob. 0992443836

Više informacija na: www.baunet-info.com

Galerija