KONTAKTI

Otvorena Izložba studentskih radova Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Izložba studentskih radova Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu otvorena je u ponedjeljak 18. decembra 2023. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Studenti sa šest odsjeka: Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn, Produkt dizajn i Katedra za fotografiju i multimediju, izložili su prostorijama Rektorata UNSA radove nastale u akademskoj 2022/2023. godini.

Prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport prof. dr. Tamara Karača Beljak istakla je da je Izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti UNSA praksa koja traje već decenijama. „Uobičajeno je da u decembru uvijek izložimo nagrađene radove i sve one radove koje preporuče profesori klasa studenata Akademije likovnih umjetnosti“, naglasila je prorektorica Karača Beljak te dodala: „Decembarske dane počeli smo sa Promocijom profesora emeritusa, a nastavili smo sa promocijom jedne sjajne monografije. Naime, Univerzitet u Sarajevu je izdao Monografiju Zbirka umjetnina Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Zatim je održana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, i evo danas imamo otvaranje izložbe radova naših studenata sa Akademije likovnih umjetnosti. Svečane decembarske dane završit ćemo 22. decembra, najprije promocijom doktora nauka, a zatim i svečanom dodjelom nagrada za naučni/umjetnički rad za 2022. godinu.

Prof. mr. Daniel Premec, prodekan za nastavu Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, istakao je izuzetan značaj organiziranja izložbe studentskih radova. „Od izuzetne je važnosti, zapravo predstavlja značajan dio prakse koju mi na Akademiji prakticiramo. Jeste u pitanju vannastavna aktivnost, ali se može posmatrati kao jedan značajan dio nastavne aktivnosti. Jer sve ono što se kreira na akademiji ima za cilj da bude izloženo u javnom prostoru i samim tim dostupno svim recipijentima umjetnosti“, naglasio je prodekan Premec, te dodao da postoji posebna emocija i posebna povezanost između Akademije i Rektorata.

Izložba je organizirana u okviru Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu, a povodom obilježavanja 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, i bit će otvorena od 18. 12. 2023. do 05. 01. 2024. godine.

Članak preuzet sa web stranice Univerziteta u Sarajevu:

Link na članak

Datum održavanja:

    Galerija