KONTAKTI

Otvorena izložba Tolle et Lege, Galerije ALU Sarajevo

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, u srijedu 16.11.2022. godine, otvorena
je zajednička izložba Tolle et Lege
autorica Šemse Gavrankapetanović i Jasmine Gavrankapetanović-Redžić.

Ova izložba doprinos je bogatom programu obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Izložbu je otvorila dr Ema Mazrak, historičarka umjetnosti. Njen predgovor prenosimo u nastavku:

Tolle et Lege

Zajednička izložba umjetnica Šemse Gavrankapetanović i Jasmine Gavrankapetanović-Redžić najprije nas svojim nazivom Tolle et Lege / Uzmi i čitaj -̶ koji se odnosi na retke kultnog romana Umberta Ecca „Ime ruže“, ali i obraćenje sv. Augustina ̶ podsjeća i potiče na spoznaju i duhovnu obnovu. Renomirane autorice, u krvnom srodstvu, starije i srednje generacije, prezentiraju svoje radove nastale posljednjih godina. Sučeljeni smo s dvjema idejno različitim poetikama i s jednako različitim likovnim izrazom. S jedne strane Šemsa Gavrankapetanović iznosi sadržaje vezane za dokumente, odnosno fragmente skupljene oko prostora izgorjele Vijećnice, fiksira ih na podlogu u najrazličitijim odnosima, u pokušaju da im da novi život i smisao, a s druge, Jasmina Gavrankapetanović-Redžić kombinira stare mape i dječije crteže njene kćerke Esme koje oživljava cvjetnim ornamentiranim uzorcima. I jedan i drugi ciklus kompozicija nas ne ostavlja ravnodušnim. Šemsina okupiranost mračnom stranom čovjekovog postojanja, njeno empatično traganje za svijetlim fragmetima koji dobijaju simboličnu vrijednost, njeno umijeće kreiranja dubokih, značenjski i interpretativno bogatih kompozicija, jasno ukazuju na plemeniti duh autorice u potrazi za smislom. Izuzev kolažiranih i fragmentiranih motiva nagorjelog lista knjige, posebno se u kvalitativnom smislu ističu enformelističke teksture i svedena paleta boja. Jasminino kartografsko-topografsko polazište se u ovom novom ciklusu modificira – gotovo da ga zamjenjuje dječiji crtež. Proces transformacije možemo pratiti putem tri osnovna elementa: odabrane karte, dječijeg crteža i cvjetnih, linearno interpretiranih motiva, najčešće izvedenih na paus papiru. U ovakvoj asocijativnoj i intelektualnoj igri prepoznajemo kako se autorica direktno i namjenski osjetilno referira na rad svoje kćerke. U tom kreativnom procesu, gdje se postavljene granice brišu ili modificiraju, osjećamo toplinu emocije koja se reflektira putem prozračnih ritmiziranih kompozicija, svijetlog i vedrog kolorita i zaigranosti.

Dragocjeno je i jedinstveno iskustvo vidjeti djela dvije (tri) umjetnice u jednom
izložbenom prostoru. Premda načelno kontrastirani, radovi u svojoj osnovi zrcale poruke o želji za boljim svijetom i boljim čovjekom. Zato ih je zaista potrebno „uzeti i pročitati“.

Ema Mazrak, historičarka umjetnosti

———————————————————————————————————————

Kratke biografije umjetnica:

Šemsa Gavrankapetanović
Rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1968. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije završila je na istoj Akademiji, u klasi profesora Stojana Ćelića. Radila kao kustos zbirke umjetničkih djela Saveznih organa u Saveznom izvršnom vijeću u periodu od 1972. do 1992. godine.
Izlagala na preko 50 samostalnih i 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Važnije nagrade: Zlatna paleta ULUS-a na Proletnjoj izložbi ULUS-a 1999. godine; Velika diploma za crtež na X Internacionalnom bijenalu portreta, Tuzla 2002. godine; Nagrada za slikarstvo VIII Prolećni anale, Čačak 2009. godine; Nagrada za slikarstvo Collegium Artisticum, Sarajevo 2009. godine; Nagrada “Stojan Ćelić”, Muzej Zepter, Beograd 2022. godine.

Jasmina Gavrankapetanović-Redžić.
Rođena 1980. u Sarajevu, Jasmina je magistrirala na Okinawa prefekturalnom univerzitetu umjetnosti u Japanu i magistrirala na London School of Economics. Doktorirala je teoriju umjetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2014. godine. U svom radu se bavi pitanjima kolektivnog i individualnog identiteta, rodnim nasiljem, transgeneracijskim prijenosom trauma u vizualnim umjetnostima u Bosni i Hercegovini, Japanu (Okinawa) i Belgiji. Vanredna je profesorica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bila je međunarodni istraživač Japanskog društva za promicanje nauke na Univerzitetu Doshisha, Fakultet za studij javnih politika u Kyotu.
———————————————————————————————————-

Izložbu Tolle et Lege možete pogledati svakim radnim danom od 10h do 18h do utorka 29.11.2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Kustosica: Ema Mazrak
Produkcija: Savjet Galerije ALU
Fotografija: Amila Handžić i Adla Isanović
Dizajn plakata: Amer Mržljak

 

 

Izložba je otvorena:

Kustos izložbe:

Galerija