KONTAKTI

Otvorenje izložbe 09.05.2015. MSU Zagreb

MSU Zagreb Vas poziva na otvorenje izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) 

u subotu 09.05.2015. u 19:00

 

Izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi – Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović, i iz regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. No, osim radova studenata, bit će izložena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera, te će izložbom biti obuhvaćeni koncepti i pedagoške metode rada škole. Izložba prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa arh. Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Izložba se sastoji od više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih zbirki – zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja grada Zagreba, te iz kolekcija Bauhaus-Archiv Berlin, Stiftung Bauhaus Dessau, Bauhaus-Universität Weimar, Karl Peter Röhl Stiftung, Weimar, Theaterwissenschaftliche Sammlung der Universität zu Köln, Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana, Galerija Avgusta Černigoja, Lipica, i Narodni muzej, Beograd.

Na izložbi se predstavljaju i djela iz privatnih zbirki: Privatnog arhiva Selmana Selmanagića, Berlin, Daimler Art Collection Berlin, osobnog arhiva Gustava Bohutinskog, Zagreb, a posebno mjesto zauzima Zbirka Marie-Luise Betlheim, Zagreb, koja je cjelovito prikazana.

Izložbu prati opsežan i bogato ilustrirani katalog, hrvatsko i englesko izdanje, u kojem će biti objavljeni prilozi dvadeset i šest hrvatskih i međunarodnih stručnjaka za avangardnu i modernu umjetnost koji surađuju na BAUNET projektu: Aida Abadžić Hodžić, Dubravko Bačić, Éva Bajkay, Regina Bittner, Iva Ceraj, Zrinka Ivković, Tvrtko Jakovina, Jasna Jakšić, Nataša Jakšić, Andrea Klobučar, Peter Krečič, Lovorka Magaš Bilandžić, Vesna Meštrić, Antonija Mlikota, Maroje Mrduljaš, Ana Ofak, Peter Peer, Bojana Pejić, Michael Siebenbrodt, Barbara Sterle Vurnik, Karin Šerman, Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter, Bogo Župančič i Isabel Wünsche.

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog projekta BAUNETu kojem sudjeluju kulturne institucije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Nositelj projekta je MSU Zagreb, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke.

Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, zakladā Art Mentor Foundation Lucerne i Allianz Kulturstiftung, te Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list

Generalni medijski partner: Hrvatska radiotelevizija

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Autorice BAUNET projekta: Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter

Dodatne informacije: Martina Munivrana, martina.munivrana@msu.hr, mob. 099 2443836

Više informacija na: www.baunet-info.com