KONTAKTI

Otvorenje izložbe “Gender Equality Now!”

U ponedjeljak 10. decembra 2012. godine u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u 19 sati bit će otvorena internacionalna izložba “Gender Equality Now!”.
 
Izložba je dio projekta “Poster for Tomorrow”, internacionalne, nezavisne, neprofitne organizacije 4tomorrow sa sjedištem u Parizu. Za otvaranje izložbe izabran je Internacionalni dan ljudskih prava, a istovremeno će biti otvorena u više od 40 gradova svijeta, od Armenije do Venecuele pa sve do Belgije i SAD.
Lista gradova u kojima će tog dana biti otvorena izložba se može vidjeti na ovom linku.
 
Tema konkursa je bila “Gender Equality Now!”/ “Rodna jednakost. Sad!”
Na izložbi će biti predstavljeno 100 najboljih plakata od 3020 pristiglih na konkurs iz 105 zemalja svijeta, koje je 5. oktobra u Parizu odabrao međunarodni žiri sastavljen od renomiranih grafičkih dizajnera/dizajnerica (Alain Le Quernec, Renne Wanner, Majid Abasi…)
 
Među “Deset najboljih postera” odabran je i plakat naše dizajnerice Dalide Karić-Hadžiahmetović, docentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Deset najboljih bit će nagrađeni stalnom postavkom u 10 svjetskih muzeja kao što su: Victoria and Albert Museum u Londonu, Les Art Decoratifs u Parizu, Center for the Study of Politics Arts u Los Angelesu, Design Museum Gent u Belgiji itd.
 
Izuzetan je uspjeh i činjenica da se među prvih 400 preselektiranih postera našli i posteri mladih bh dizajnera koji će, također, biti izloženi u ALU galeriji. Autori navedenih postera su: Edita Gazibara, Esad Mulabegović i Ena Čabrić, studenti postdiplomskog studija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Emina Huskić koja je diplomirala na ALU u Sarajevu, te Dalida Karić-Hadžiahmetović čiji se drugi poster našao u preselekciji.
 
Zahvaljujući podršci Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera BiH (ULUPUBIH) izložba “Gender Equality Now!” će biti postavljena u galeriji ALU u periodu od 10. do 17.decembra 2012.
 
Gender Equality Now!
www.posterfortomorrow.org

Galerija