KONTAKTI

POP IN! predavanje: Roman Wilhelm – srijeda 21.3.2024 u 15:30h, ALU

Novo POP IN! predavanje održaće Roman Wilhelm sa Universitat der Künst u Berlinu, na temu “Multiscript typography: Ten differences between Chinese and Latin characters and short virtual type tour of Shanghai”

Predavanje će se održati 21. 3. 2024. godine u 15:30h u Velikoj sali i otvoreno je za sve zainteresovane. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Roman Wilhelm je grafički dizajner koji živi u Berlinu. Vodi laboratoriju tipografije na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin) pored toga što je dizajner informacija u Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW Berlin). Trenutno je zauzet proizvodnjom svog drugog kineskog fonta, “Hong Kong Street Face”, koji bi trebao biti objavljen u izdanju Arphic Type (Morisawa), Tajvan. Kao istraživač, Roman radi na historiji, teoriji i praksi višejezične tipografije i njenoj ulozi u transkulturalnoj komunikaciji.

U toku svoje posjete Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, držaće će workshop iz domena tipografije sa studentima Odsjeka za grafički dizajn.